Localitatea din România în care s-a născut un singur copil în ultimii 40 de ani

Situaţie alarmantă în România, unde numărul copiilor nou născuţi scade anual în mod constant, în 2016 înregistrându-se cel mai dramatic şi scăzut număr de naşteri din 1989 încoace, mai exact 189.783. Faţă de 1990, numărul naşterilor a scăzut cu peste 125.000, iar ipotetic vorbind, printr-o reducere la absurd, dacă acest ritm se va păstra, în 75 de ani România ar putea fi ţara fără copii.

Scenariul nu este total nerealist, de vreme ce în ţara noastră există tot mai multe localităţi în care plânsetul unui bebeluş nu s-a auzit de ani de zile, chiar de zeci de ani. Este si cazul unei comune din Arad, de exemplu, în care în ultimii 40 de ani s-a născut un singur copil.

În comuna Pleşcuţa, aflată în zona de munte din estul judeţului Arad, la circa 116 de kilometri de reşedinţa de judeţ, există un caz inedit: în satul Budeşti nu s-a mai născut niciun copil de aproape patru decenii. În această primăvară, o familie de tineri care s-a mutat în sat a adus pe lume primul copil cu domiciliu în Budeşti din ultimii 40 de ani.

“Nu s-au mai născut copii in satul Budesti, din datele pe care le deţinem, din anii 1977-1978. Cauza ar fi plecarea tinerilor la oraş sau în satele de câmpie din zona oraşelor. Urmările sunt destul de grave: în primul rând scăderea populaţiei, în al doilea rând s-au desfiinţat şcoala şi grădiniţa din satul Budeşti. De la un an la altul devenim o comună cu o medie de vârstă tot mai înainată şi în ritmul ăsta în câţiva ani buni o să ajungem sub 1.000 de locuitori”, a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

“În ultimele două luni a apărut o surpriză. După multă muncă, multă promovare a satului Budeşti am reuşit să aducem în sat două familii de tineri care şi-au făcut domiciliul aici, cumarandu-si două căsuţe. Una dintre familii a născut o fetiţă care are domiciliul pe satul Budeşti. Da, este primul copil după 39 de ani”, a mai declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

El spune că nu a trebuit să-i convingă pe tineri să se mute în satul de la munte, dar recunoaşte că a fost mai greu până i-a adus în zonă. Strategia edilului-şef de a repopula zona, prin promovarea localităţii pe internet, a dat roade.

“Nu a trebuit ca să-i convingem ca să se mute. A fost mai greu până i-am adus. În momentul când i-am adus şi au văzut satul Budeşti, au văzut zona si si-au dat seama câtă linişte poate să ofere o zonă rurală. Au intrat în contact cu oamenii din sat, care sunt nişte oameni deosebiţi, simpli, cu bun simţ, cu frică de Dumnezeu şi respect faţă de oameni şi s-au convins singuri că merită să stea în aici. (…) Tinerii sunt din Arad, chiar din municipiul Arad”, a mai declarat primarul comunei, Marius Viorel Groza.

Până la mutarea familiilor de tineri, satul Budeşti mai avea 12 locuitori cu vârste de 50-60 de ani, iar în acest moment populaţia a ajuns la 18 persoane.

În mai multe sate mici din judeţul Arad nu s-au mai născut copii de câţiva ani. În comuna Vârfurile, aflată în zona de munte din estul judeţului, la circa 128 kilometri de municipiul Arad, către Brad, există un sat în care nu s-a mai născut niciun copil din 2006.

“Da, în satul Groşi, care aparţine de comuna Vârfurile, din statisticile noastre din anul 2006 nu s-au mai înregistrat naşteri, motivul fiind plecarea tineretului către oraş în căutarea unor locuri de muncă. Cei care au rămas sunt părinţii tinerilor, care au o medie a vârstei cuprinsă între 55-60 de ani”, a declarat si  primarul comunei Vârfurile, Radu Tiberiu Giurgelea.

sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *