Lucrări de reabilitare în școlile și grădinițele lugojene, cu bani de la Primărie

Municipalitatea lugojeană împreună cu di­rec­to­rii unităților de învățământ din oraș au a­na­lizat în această perioadă stadiul lucrărilor de renovare și reabilitare a clădirilor școlilor, în ve­derea întrunirii condițiilor optime pentru în­ceperea anului școlar 2018-2019.

Pentru întreținere și reparații a fost alocată din bugetul local suma totală de 5,4 milioane de lei, dintre care 1,1 milioane de lei la ultima rectificare. Edilul șef, Francisc Boldea, a precizat că insti­tu­ții­le de învăță­mânt din Lugoj ”sunt pre­­gătite pentru deschiderea anului școlar, toate au condiții foarte bune”.

Toate liceele din municipiu au beneficiat de lucrări de reparații. Astfel, la Colegiul Na­țional ”Coriolan Brediceanu” au fost amenajate sălile de curs pentru clasele a IX-a, au fost înlocuite țiglele și burlanele, s-au vopsit ușile și s-a renovat fațada dinspre curte. De asemenea, au fost montate camere video în corpul principal de clădire și schimbat mobilierul în sălile de clasă.

”Până la începerea anului școlar, lucrările vor fi gata. Aș­teptăm cu drag copiii la școa­lă! Mulțumim pentru spri­jin Consiliului Local și primarului orașului, Francisc Boldea”, a transmis prof. dr. Ioan Aurelian Sima.

Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” este în plin proces de mo­dernizare, fiind vopsite băn­cile și porțile din curte și ur­mând să fie pavată o su­pra­față a acesteia. Mai sunt necesare fonduri pentru rea­bi­litarea clădirii principale, acoperiș și fațadă.

Directorul Colegiului Teh­nic ”Valeriu Braniște”, prof. Cosmin Gheorghe, a trans­­mis ”am reabilitat și a­menajat un întreg corp de clădire pentru clasele de a­li­­­men­ta­ție publică, în vederea rea­­li­­zării instruirii practice inițiale. Mă refer la două săli, una pentru bucătărie/cofetărie, alta pentru restaurant/bar, plus vestiar, re­parații și reabilitări specifice: acoperiș, tavan, podea, ferestre, uși, conexiune apă, tot ce trebuie pentru o pregătire inițială de bază. Am montat în 12 săli de clasă white­board, că să eliminăm pe cât putem praful de cretă. S-au făcut și alte reparații uzuale specifice pentru noul an școlar”. La Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” au fost efectuate cu personal propriu lucrări de igienizare, s-a raș­chetat și paluxat parchetul și s-au zugrăvit 18 săli de clasă. A fost achiziționat mobilier nou pentru laboratoarele de fizică și chimie și s-a reabilitat atelierul de construcții. Mai sunt necesare sume de bani pentru uși și geamuri, dar și pentru refacerea aco­pe­ri­șului”.

Școlile gimnaziale au trecut și ele prin ample lucrări de modernizare. Astfel, la Școala Gimnazială Nr. 2 este finalizată lucrarea de izolare a fațadei clădirii dinspre intrare și se lucrează la fațada dinspre curte.

Sunt în continuare necesare fonduri pentru reabilitarea peretelui exterior lateral care este foarte deteriorat. Școala Gimnazială Nr. 3 a beneficiat de lucrări de reparații parțiale la pereții sălilor de clasă, în prezent lucrându-se la cancelarie. Înlocuirea geamurilor este aproape de finalizare, iar pentru luna în curs se efectuează acțiuni de dez­insecție și deratizare.

Au fost efectuate lucrări de re­parații în sălile de clasă și la Școala Gimnazială Nr. 4, însă există probleme la scurgerea apei de ploaie, burlanele nefiind conectate la canalizare, lucru care determină inundarea curții și apariția igrasiei. Din acest motiv mai sunt necesare fonduri pentru remedierea si­tua­ției.

Pe lista cu lucrări de rea­bilitare s-a aflat și Școala Gimnazială ”Ani­șoa­ra O­dea­nu”, unde au fost zugrăvite sălile de clasă, holurile, s-a demarat achiziția și mon­­tarea geamurilor termopan și au fost schimbate podelele.

Se zugrăvesc coridoarele și la Școala Gimnazială Nr. 1. Școala Gim­nazială ”Eftimie Murgu” și Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” au beneficiat de asemenea de lucrări de igienizare și reabilitare în sălile de clasă și băi, montarea de parazăpezi, precum și de efectuarea dezin­secției și a deratizării.

Banii viraţi în această vară către unităţile de învăţământ au fost utilizați și pentru grădinițe. Pe lista lucrărilor de reabilitare s-au aflat Grădinița P.P. Nr. 2, Grădinița P.P. Nr. 4 și Gră­di­n­ița P.P. Nr. 5, împreună cu u­ni­tățile arondate fiecăreia, unde s-au efectuat reparațiile necesare, do­­tarea cu camere video, asigurarea lemnelor pen­tru iarnă și lucrările de igienizare.

Grădinițele mai solicită bani pentru amplasarea unor spații de joacă pentru cei mici, dar și necesitatea montării unei centrale termice la Grădinița P.P. Nr. 2.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.