Lugoj, Coştei şi Balinț, principali poluatori ai râurilor Timiş şi Bega

Monitorizările efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș au scos la iveală că în Lugoj, Coștei și Balinț există mai multe zone critice, de poluare a apei cu substanţe organice, amoniu, mangan sau fosfaţi.

Potrivit specialiștilor de la A.P.M “pe râul Bega, în sectorul Balinţ, a fost con­sta­tată o poluare masivă cau­zată de ineficiența drenării a­pelor uzate şi de administra­rea incorectă de îngrăşăminte chimice pe terenurile agricole.

Un alt curs de apă poluat major este considerat a fi Timişul, în zona Lugojului, şi în aval de Coştei până la frontieră. Aici poluarea pro­vine de la gospodării, in­su­fi­cienţa reţelei de canalizare şi lipsa staţiilor de epurare a apelor menajere.

Totuși, muni­cipiul Timișoara ră­mâ­ne principalul factor de poluare al râului Bega. Apele u­zate provenite de la po­pu­la­ţie şi de la agenţii econo­mici sunt deversate în aval de oraş, iar acestea determină o înrăutăţire fizico-chimică a apei pe o lungime de 34 de kilometri până la frontieră, ceea ce reprezintă 20% din lungimea totală”.

Nici cu a­pele subterane nu stăm mai bine. Conform APM Timiş, în stratul de apă de adâncime calitatea apei este ne­co­res­pun­zătoare în multe foraje investigate, unde există o concentraţie de substanţe or­ga­ni­ce, amoniu, nitriți, compuși de fier sau bacterii a­cumulate în urma nisipării fo­rajelor, exemple fiind și periodicitatea cu care sunt oprite pentru igienizare, fântânile de pe raza municipiului Lugoj.

Pentru a rezolva pro­ble­­mele, societatea Aquatim, cea care administrează rețelele de apă și canal în aproape toate localitățile aflate în zona Lugoj – Făget, va investi aproape 50 de milioane de euro în cadrul “Proiectului regional de dezvol­tare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Timiş, în perioada 2014-2020”,bani care vor fi di­rec­ționați către asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi pro­tec­ţie a sănătăţii , de la 80% înainte de proiect la 98% după proiect, creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate de la 87% înainte de proiect, la 98% după proiect, reducerea infiltraţiilor în reţelele de canalizare şi optimizarea funcţionării sistemelor de apă şi canalizare în 26 de sisteme de alimentare cu apă.

sursa: redesteptarea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.