Lugoj, Coştei şi Balinț, principali poluatori ai râurilor Timiş şi Bega
Monitorizările efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș au scos la iveală că în Lugoj, Coștei și Balinț există mai multe zone critice, de poluare a apei cu substanţe organice, amoniu, mangan sau fosfaţi.
Potrivit specialiștilor de la A.P.M “pe râul Bega, în sectorul Balinţ, a fost constatată o poluare masivă cauzată de ineficiența drenării apelor uzate şi de administrarea incorectă de îngrăşăminte chimice pe terenurile agricole.
Un alt curs de apă poluat major este considerat a fi Timişul, în zona Lugojului, şi în aval de Coştei până la frontieră. Aici poluarea provine de la gospodării, insuficienţa reţelei de canalizare şi lipsa staţiilor de epurare a apelor menajere.
Totuși, municipiul Timișoara rămâne principalul factor de poluare al râului Bega. Apele uzate provenite de la populaţie şi de la agenţii economici sunt deversate în aval de oraş, iar acestea determină o înrăutăţire fizico-chimică a apei pe o lungime de 34 de kilometri până la frontieră, ceea ce reprezintă 20% din lungimea totală”.
Nici cu apele subterane nu stăm mai bine. Conform APM Timiş, în stratul de apă de adâncime calitatea apei este necorespunzătoare în multe foraje investigate, unde există o concentraţie de substanţe organice, amoniu, nitriți, compuși de fier sau bacterii acumulate în urma nisipării forajelor, exemple fiind și periodicitatea cu care sunt oprite pentru igienizare, fântânile de pe raza municipiului Lugoj.
Pentru a rezolva problemele, societatea Aquatim, cea care administrează rețelele de apă și canal în aproape toate localitățile aflate în zona Lugoj – Făget, va investi aproape 50 de milioane de euro în cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Timiş, în perioada 2014-2020”,bani care vor fi direcționați către asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii , de la 80% înainte de proiect la 98% după proiect, creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate de la 87% înainte de proiect, la 98% după proiect, reducerea infiltraţiilor în reţelele de canalizare şi optimizarea funcţionării sistemelor de apă şi canalizare în 26 de sisteme de alimentare cu apă.
sursa: redesteptarea.ro