Lugojeanul Rafael Szabo, cel mai bun rezultat al României la gimnastică-juniori din ultimii zece ani

Gimnastul lugojean Rafael Szabo, crescut și format la Clubul Sportiv Școlar Lu­goj, de profesorul Adrian Me­leancă, a reușit să obțină cel mai bun rezultat, la nivel de juniori, al României, din ultimul deceniu, la o com­pe­ti­ție de nivel european.

Prezent în Ungaria, la Gyor, unde a participat cu echipa de junior a țării noastre la Festivalul Olimpic al Tineretului European, ce s-a des­fă­șurat în intervalul 23-29 iulie, Szabo o obținut o calificare în finala de la individual compus, prima în ul­ti­mii zece ani a unui reprezentant al României și o calificare într-o finală de la aparate, la inele, prima după nouă ani a țării noastre.

Gim­nastul de pe Timiș, legitimat la CSȘ-CSM Lugoj, în pre­zent component al lotului național de juniori, cantonat la Bistrița, a fost la doar două puncte de medalia de bronz la individual compus și la un punct de podium la inele.

“În cele trei zile de con­curs Rafael a avut o evoluție foarte reușită. La această competiție au intrat în program 76 de gimnaști, iar cei mai buni 24 s-au calificat în finala de la individual compus. Locul 8 în Europa, obținut de sportivul nostru este cel mai bun punctaj al României, la junior, din ultimul deceniu.  Cu un total de 76, 650 p. a fost la doar două puncte de podiumul pe care au urcat Anglia (I), Rusia (II) și Spania (III). Rafael a avut un exercițiu mai ușor la cal și a asta a făcut departajarea. În schimb la celelalte aparate, la sărituri, paralele, bară, sol și inele a concurat foarte bine. În finala de la aparate de vineri, 28 iulie, Szabo a executat foarte bine elementele dificile, dar a avut o ușoară relaxare la o gigantică, la inele, ceea ce l-a costat un punct distanță de podiumul ocupat de Anglia (I) și Rusia (II și III), clasându-se pe poziția a 7-a, cel mai bun loc european obținut de un junior român în ultimii nouă ani”, a punctat profesorul Adrian Meleancă, de la CSȘ Lugoj.

Rafael Szabo va reprezenta România la Campionatul European de juniori din aprilie 2018. “Ținând cont de creșterea de formă și de evoluțiile foarte bune de la Festivalul Olimpic al Tineretului European consider că Szabo are o șansă mare pentru o clasare cât mai bună la europenele de anul viitor. Este un sportiv motivat, serios care vrea pe­r­for­manță și are toate calitățile pentru a fi în frunte”, a spus antrenorul Adrian Meleancă.

Rafi, așa cum îl alintă colegii și antrenorii, a început gimnastica la șase ani la sala de sport din cartierul lugojean Ștrand, remarcâdu-se încă de la început prin a­bi­lități fizice foarte bune, pasiunea pentru acest sport, perseverență și mai ales prin dorința de a face per­for­man­ță. Prima medalie a obținut-o la opt ani în cadrul Me­morialului “Cornel Bali­ța”, iar un an mai târziu cucerește primul aur la individual compus, la primul concurs oficial din carieră.

De-a lungul anilor s-a remarcat din ce în ce mai mult atât la competițiile naționale, cât și cele internaționale, totalizând până în prezent un palmares de peste 200 de medalii de toate culorile. În 2017 a cucerit aurul la individual compus în cadrul Cam­pionatului Național Șco­lar, competiție unde a dominat întrecerile de la cal, inele și sărituri, clasându-se pe primul loc.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.