Lugojenii și-au urat ”La mulți ani” cu ocazia Zilei Naționale

Lugojenii, alături de toți compatrioții din țară sau risipiți pe diferite meridiane ale lumii, și-au urat ”La mulți ani” cu ocazia Zilei Naționale.

La 99 de ani de la 1 Decembrie 1918, peste 400 de lugojeni, în număr vizibil mai mare ca în anii trecuți, au ținut să participe la festivitățile din fața sediului fostei Prefecturi a județului Severin.

 

În cuvântul său, doamna Daciana Vuia, directoarea Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă, a spus:

”Onorat auditoriu, astăzi este o zi specială. Se împlinesc 99 de ani de la un eveniment fondator al lumii în care trăim. România de azi este creația primului Război Mondial și mai ales a Marii Uniri. Puține episoade ale istoriei au rămas atât de puternic ancorate în memoria colectivă. Este un moment de referință, ce a marcat cu adevărat destinul european al țării noastre. Onorăm astăzi curajul celor care, în anii teribili ai primului Război Mondial, au servit cu devotament națiunii române, eroi anonimi ai neamului românesc, care au rămas în glia Europei, de la est la vest. În fața acestui monument al Unirii, prima noastră datorie astăzi este să ne plecăm fruntea în memoria tuturor bănățenilor victime din Marele Război, deopotrivă militari și civili. Contribuția orașului Lugoj la evenimentele din 1914-1918 a fost una extrem de importantă. O dovedesc documentele de epocă, jertfa și lupta personalităților lugojene arestate pentru atitudine patriotică. Lugojenii au fost prezenți în număr mare la Marea Adunare de la Alba Iulia. Ziarul Drapelul menționează că, din gara Lugoj, au plecat peste 300 de persoane, cu un tren format din șase vagoane”.

Daciana Vuia a transmis un puternic mesaj generației tinere, la început de secol XXI: ”patriotismul nu trebuie să fie doar euforie festivă, ci un lucru firesc, un gest recuperator, ce ține de asumarea românității”.

La festivități au participat, printre alții, profesorul Nicolae Streian, veteran de război în vârstă de 94 de ani, ultimul supraviețuitor din Lugoj al crâncenei bătălii de la Păuliș, din al doilea Război Mondial.

Au fost prezenți col. Ion Teca, în calitate de comandant la Garnizoanei militare Lugoj și al Batalionului 183Artilerie Mixtă Ioan Drăgălina, generalul de brigadă (r) Gheorghe Feraru, reprezentanți ai veteranilor de război, ai partidelor, ai organizațiilor de revoluționari.

La manifestare au participat oaspeți din Germania și din America (omul de afaceri Steven Ausnit).

Ceremonia a cuprins, ca de obicei, depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori și o paradă militară, pe acordurile marșului ”Treceți batalioane române Carpații”.

 

Slujba religioasă a fost oficiată de părintele protopop Ioan Cerbu, care a urat tuturor celor prezenți: ”La mulți ani, România”!

foto: Redesteptarea

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *