Lugojenii strâng semnături pentru a bloca construirea noului pod

Mai multi lugojeni au semnat deja, în mai puţin de 24 de ore, o petiţie împotriva iniţiativei primarului din Lugoj de a edifica un nou pod rutier, în vecinătatea Podului de Fier. Francisc Boldea a anunțat în urmă cu două luni de zile, că va ridica un nou pod la Lugoj, în amonte de Podul de Fier, la o distanţă de aproximativ doi metri.

“Podul va avea 71 de metri lungime, 12 metri lățime, două benzi de circulație de câte patru metri fiecare, restul fiind pentru două piste de biciclete și două trotuare, de un metru fiecare. Va fi paralel cu Podul de Fier, în amonte, la o distanță de circa doi metri. Podul de Fier va fi închis definitiv și va fi un pod pietonal, cu bănci, cu două mici terase, cu ce se potrivește ca să rămână un reper al orașului”, a declarat la aceea vreme Francisc Boldea, pentru Lugojeanul.

Încă de la început, anunţul primarului a stârnit critici vehemente atât pe reţelele de socializare cât şi din partea opoziţiei, argumentele fiind legate de locul nepotrivit ales pentru construirea podului. Francisc Boldea nu a dat înapoi şi zilele trecute, muncitorii unei firme din Austria, specializată în construcţia de poduri, făceau testele pentru necesare unui studiu geo exact în zona indicată de primar.

O lugojeancă a iniţiată o petiţie şi încearcă să strângă semnături să-l oprescă pe edilul şef din proiectul său.

“Aşa cum s-a anunţat în toată presa locală a Municipiului Lugoj, se preconizează un proiect pentru o construcţie nouă care constă în edificarea unui nou pod peste râul Timiş, râul care traverseaza şi desparte oraşul în două, Lugojul German şi Lugojul Român. Dacă acest proiect se va concretiza şi un nou pod se va construi alături de podul exsitent în centrul orasului, mai exact la câţiva metri în amonte de podul existent, frumuseţea oraşului va fi ciuntită. Vom înnota în arhitectura kitschioasă, simbolul oraşului va dispărea.

Hai să fim uniţi măcar o dată şi, să încercăm să arătăm celor care au hotărât proiectarea şi executarea unui pod lânga cel existent, ca oraşul de pe Timiş nu este al lor, ci al tuturor lugojenilor. Semnaţi petiţia si spuneţi NU construirii unui nou pod în centrul oraşului Lugoj.Să apărăm istoria Lugojului!”, îşi argumentează Adriana Bojin iniţiativa.

Între timp, a luat poziţie şi tânărul istoric Oliver Gaidoş, angajat al Muzeului de Istorie din Lugoj, care arată că ridicarea podului în locaţia respectivă este cel puţin nepotrivită.

“Unde este puterea poporului (demos+kratos)? Domnul arhitect al orașului, Dinel Mazilu, consimțește în continuare “violarea” urbanistică a Lugojului. Când vorbim de un proiect atat de mare pentru comunitate – ridicarea unui pod nou și amplasamentul lui – nu ar trebui intrebați locuitorii urbei? De câțiva ani ne luptam să sensibilizam publicul lugojean cu privire la importanța păstrarii arhitecturii locale. Iată acum cireașa de pe tort care va pecetlui procesul de urâțire a centrului istoric: podul fără sens, îngrămadit lângă cel vechi de fier, inaugurat în 1902, o inepție a administrației actuale! Daca nu sunteți de acord cu aceast proiect semnați petiția”, arată Gaidoş.

sursa: lugojeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *