Lugojul are un nou academician: prof. univ. dr. Radu Emil Precup.

Profesorul Radu-Emil Precup, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica Timișoara, a devenit membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

Lugojeanul este unul dintre specialiștii în automatică recunoscuți la nivel mondial. Preocupările sale sunt studiul și reabilitarea unor structuri și echipamente capabile să asigure conducerea sistemelor fără intervenție umană.

Născut la Lugoj în 1963, Radu Precup a urmat cursurile Şcolii Generale nr. 6, apoi nr. 4. Liceul l-a făcut la clasa de matematică fizică a actualului Colegiu ”Iulia Hasdeu”. A absolvit Politehnica din Timişoara în 1987 şi a obținut diploma în matematici a Universității din Timişoara, în 1993.

Radu Emil Precup este profesor universitar la Departamentul de Automatică şi Informatică aplicată din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, cu gradul de doctor din anul 2000. Din 1999 până în 2009, a făcut muncă de cercetare şi a deţinut posturi de profesor la Université de Savoie, Chambéry şi Annecy – Franţa, Budapest Tech Polytechnical Institution – Ungaria, Vienna University of Technology – Austria, şi la Budapest University of Technology and Economics – Ungaria. A fost redactor şef la International Journal of Artificial Intelligence până în 2008 şi face parte din board-ul editorial al mai multor publicaţii ştiinţifice prestigioase.

Acum patru ani, lugojeanul Radu Emil Precup și echipa lui de cercetare s-a clasat pe locul I în lume în domeniul automaticii. Locul fruntaş i-a fost acordat echipei lui Radu Precup din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara de către SCOPUS, baza internaţională de date cu centrala în Olanda.

Clasarea a avut ca şi criterii activitatea echipei UPT din perioada 2010-2014 exprimată în lucrări ştiinţifice, conferinţe, editarea de reviste şi cărţi etc. Universitatea Politehnica Timișoara i–a acordat profesorului Radu-Emil Precup Premiul Excelenței în Cercetare pe anul 2015, pentru activitatea de cercetare avansată. Din 2018, prof. dr. ing. Radu-Emil Precup este și membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România.

Pentru Universitatea Politehnica Timișoara, dar și pentru Lugojul natal, recunoașterea rezultatelor sale la nivel național sau internațional, reprezintă un motiv de mândrie, fiind o recunoaștere a calității actului didactic, dar și a nivelului școlii lugojene care l-a format.

Este al doilea lugojean care primește această onorantă recunoaștere, după prof. univ. dr. ing. Ion-Gheorghe Boldea, recunoscut ca unul din specialiştii de frunte din lume în domeniul Maşini şi Acţionări Electrice.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.