Lugojul european, între sublim şi inexistent

Relațiile externe ale Lugojului cuprind zece orașe înfrățite din opt țări. Pe listă se află nume mai mult sau mai puțin cunoscute de pe harta Europei: Jena – Germania, Orleans – Franța, Monopoli – Italia, Corint – Grecia, Szekszard, Mako – Ungaria, Vîrșeț, Veliko Gradiște – Serbia, Kriva Palanka – Macedonia și, nu în ultimul rând, Nisporeni – Republica Moldova.

Dacă pe plan european nefericita sintagmă ”Europa cu mai multe viteze” lasă încă loc de dezbateri, pentru Lugoj ”Europa cu mai multe viteze” este o realitate. De la relațiile exemplare cu Jena, care a făcut mari donații de utilaj și aparatură pentru serviciile publice de gospodărire a orașului și cele speciale cu frații de la Nisporeni, la parteneriatul firav, aproape inexistent cu italienii de la Monopoli, paleta este cât se poate de variată.

Cum cămașa e mai aproape decât haina, în ultima vreme, cel mai bine au funcționat relațiile cu vecinii din imediata apro­pi­ere (Serbia și Ungaria), concretizate în parteneriate transfrontaliere, colaborări în domeniul mo­der­nizării unităților medicale și chiar acces cu preț redus la Ștrandul din Mako, apreciat de lugojeni mai ales în sezonul estival, în lipsa unui SPA și a unui bazin funcțional la ei acasă.

Născută în pasiunea de după 1990, când francofonia și francofilia erau la ordinea zilei, relația cu Orleans părea foarte pro­mi­ță­toare. Imediat după Re­voluție, în ultimele zile ale lui 1989, orleanezii au venit la Lugoj cu ajutoare de primă necesitate, revenind apoi cu donații de aparatură pentru spital, mobilier pentru școli etc.

Relația cu Orleans, aflată într-un evident declin în ultimii ani, este o categorie aparte, în primul rând pentru că este cel mai mare oraș înfrățit (300.000 de locuitori cu aria metropolitană), dar și pentru că, dincolo de aspectul cultural, metropola franceză are și o industrie puternică și diversificată.

Omul sfințește locul

Dar, și în domeniul re­la­țiilor europene, ca pretutindeni, omul sfințește locul. La ca­pitolul plus amintim ad­mi­nistrația distinsului primar orleanez Jean Pierre Sueur, pe domnul Claude Guerin care, chiar dacă nu a condus Asociația de Prietenie Orleans – Lugoj, a fost sufletul acesteia, pe actrița Polixeni Orthopoulos Xanthaki din Co­rint, un adevărat ”om or­ches­tră”, pe neobositul consilier Jugen Haschke de la Jena, pe primarul general dr. Albrecht Schröter, omul promisiunilor îndeplinite, pe tânărul și entuziastul edil șef Grigorie Robu de la Nisporeni sau pe Farkas Eva Erzsebet, pri­mă­rița de la Mako, care a respectat mereu deviza ”zis și făcut”.

Deși este evident loc de mai bine, primarul Francisc Boldea este totuși optimist:

”Ma­joritatea re­lați­ilor de în­fră­țire func­ți­o­nea­ză bine. În decursul ultimilor ani am avut mai multe proiecte economice și de natură culturală. Am stabilit o serie de parteneriate pentru atragerea de fonduri investiționale europene. Singurul oraș cu care nu avem o relație așa cum ar trebui este Monopoli. I-am invitat în fiecare an pe reprezentanții mu­ni­ci­pa­li­tății la evenimentele de marcă ale Lugojului, dar trebuie precizat că din cauza distanțelor prea mari (n.r. – orașul este situat în sud, în Provincia Bari, aproa­pe de ”tocul cizmei” italiene), această relație nu a funcționat prea bine niciodată. Putem spune că avem relații foarte bune în primul rând cu Germania – municipalitatea din Jena, cu Republica Moldova, cu orașele din Serbia – Vîrșeț și Veliko Gradiște, Macedonia – Kriva Palanka, la fel cu orașele din Ungaria – Szekszard și Mako, dar și cu municipalități ne­înfrățite, precum Szeged și Pancevo. Cu Szeged și Mako am avut mai multe proiecte de moder­nizare a Spitalului Municipal Teodor Andrei”.

Jena și Szekszard, relații cu legături adânci

În mod special, primarul Francisc Boldea a evidențiat ca excelentă relația bilaterală cu orașul înfrățit Nisporeni din Republica Moldova, ca­rac­terizată de numeroase vizite ale oficialilor de pe cele două maluri ale Prutului, în frunte cu primarii lor.

Ca un fapt inedit, Grigorie Robu, actualul primar al Nisporeniului, este absolvent al Uni­ver­sității Europene Drăgan.

Printre primele relații externe parafate de Lugoj au fost cele cu Jena (1 Decembrie 1993) și Szekszard (28 august 1993). Interesant este faptul că ambele relații sunt mai vechi. Relația cu Jena datează din 1983, când municipiul făcea parte din fosta Republica Democrată Ger­ma­nă. Iar re­la­ția cu Szekszerd, oraş re­şe­dinţă al judeţului Tolna din Ungaria, e și mai veche.

Co­lo­niştii din Szekszard s-au stabilit la 1866 în Bunea Mică, sat astăzi dispărut, ai cărui locuitori s-au stabilit la Lugoj, Făget şi Dumbrava. Aceştia au reluat după 1990 relaţiile cu locul de baştină al îna­in­taşilor, astfel că la 28 august 1993, primarii Kocsis Imre Antal şi Virgil Turcan au semnat protocolul de înfrăţire.

Prima fereastră deschisă spre Occident

Parteneriatul european la nivel de municipalități cu francezii de la Orleans, a fost privit cu multă speranță.

”Re­deș­tep­ta­rea” titra atunci că Orleans este ”prima noastră fereastră deschisă spre Occident”. Începută la cel mai înalt nivel, relaţia Lugoj-Orleans s-a deteriorat de-a lungul timpului, iar în ultimul deceniu, vizitele de­le­ga­ţi­i­lor la ni­vel oficial practic au înce­tat.

Protocolul de înfrăţire dintre Lugoj şi Orleans a fost semnat în municipiul de pe Timiş la data de 7 mai 1994, între primarii de atunci, Virgil Turcan, respectiv Jean Pierre Sueur. În realitate, relaţia este mai veche, ea datând (neoficial) încă din ultimii ani ai dictaturii lui Ceauşescu, când Orleans, una dintre cele mai importante mu­ni­ci­pa­lităţi din Franţa, s-a alăturat amplei acţiuni umanitare “SOS Villages Roumains”.

Chiar și în ultimii ani am consemnat câteva revirimente în relația bi­la-te­rală, cum ar fi concertul extraordinar al Corului “Ion Vidu” la Catedrala “Notre Dame” din Orleans. Cu prilejul aniversării a 20 de ani de parteneriat, co­rul din Lugoj a cântat, în data de 7 mai 2014, alături de Corala “Francis Poulenc” din oraşul francez înfrăţit.

”La ora actuală, în­cer­căm să creștem gradul de colaborare cu municipalitatea din Orleans. În acest sens, avem un proiect cultural-educativ, care se va desfășura între 3 și 7 decembrie în acest an. În cadrul acestuia, 12 elevi de la Colegiul Național Coriolan Brediceanu, în­so­țiți de un grup de profesori, vor participa la o sesiune de con­fe­rin­țe în cadrul unui program multidisciplinar de activități școlare. Primăria Municipiului Lugoj asigură transportul, iar municipalitatea din Orleans – cazarea în cadru familial și masa”, precizează Boldea.

Este într-adevăr o ”floa­re”, dar care nu aduce încă primăvara în relațiile bilate­rale.

sursa: redesteptarea.ro (Cristian Ghinea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.