Lugojul, nod rutier pentru două autostrăzi care vor lega estul Europei

Lugojul ar putea deveni principal nod rutier al unui proiect de infrastructură ce ar lega Europa de Est de la Nord la Sud, începând cu Marea Baltică și terminând cu Marea Neagră, la Constanța, într-o variantă, respectiv Marea Egee, la portul Salonic, în cealaltă variantă.

Reprezentanți ai județelor Timiș, Satu Mare, Arad și Bihor au semnat un protocol de susținere a acestuia la nivel național și european.

”Proiectul ar aduce mari beneficii e­co­nomice județului Timiș și ar impulsiona schimburile comerciale cu celelalte zone de pe traseul autostrăzii, ceea ce ar genera locuri de muncă, dezvoltarea comunităților și în final, bunăstare”, a declarat Călin Dobra, președintele Con­siliului Județean Timiș.

Proiectul, intitulat ”Via Carpatia” a fost inițiat în 2006, de Polonia, Lituania, Slovacia și Ungaria, pentru extinderea rețelei transeuropene de transport, prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud care va conecta cele patru state. În 2010, proiectul a fost extins și pentru România, Bulgaria și Grecia.

Traseul va începe în Lituania, la Kaunas, iar apoi se con­­tinuă în Polonia, pe ruta Białystok – Lublin – Rzeszów, în Slovacia la Presov – Koszice și în Ungaria prin Miskolc – Debrecen.

Pe teritoriul Ro­mâniei traseul va avea două direcții, una spre portul Con­stan­­ța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București -Con­stanța (936 de kilometri) și una spre frontiera româno-bulgară, la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad -Ti­mi­șoa­ra – Lugoj – Drobeta Turnu Se­verin – Vânju Mare – Calafat (462 de kilometri), care are posibilitatea prelungirii proiectului “Via Carpatia” spre frontiera sudică a Uniunii Euro­pene.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *