Lugojul speră la peste 11 milioane de euro, fonduri europene

La finalul anului trecut munici­pa­litatea lugojeană a depus prin Biroul de Management, Proiecte, Programe patru noi proiecte pentru finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Idei mai vechi sau mai noi ale ad­mi­nis­tra­ției Boldea, acestea s-au concretizat până la urmă în solicitări de finanțare, depuse la Ministerul Dezvoltării și la ADR Vest, fără însă a exista o certitudine în ceea ce privește reușita pro­iec­te­lor.

Speranța, cuvânt de ordine

Viceprimarul Cristian Galescu este optimist în ceea ce privește aceste proiecte și crede că, în primul rând, depunerea lor este un pas înainte.

”Eu cred că este foarte important să lucrăm la aceste proiecte, să scriem și să depunem cât mai multe cereri de finanțare. Nu pot să spun dacă ele vor și fi finanțate, dar dacă nu depui nici nu poți spera la bani europeni. Vreau să lucrăm pe acest domeniu și de aceea colaborez cu Biroul Management, Proiecte, Programe pentru a le asigura tot sprijinul în a scrie cereri de finanțare. Eu cred că anul 2019 poate să aducă aprobarea și începerea implementării acestor proiecte, precum și a urmă­toa­relor pe care le avem în vedere pentru a fi depuse pe parcursul acestui an”, a declarat Cristian Galescu, viceprimarul munici­piu­­lui Lugoj.

Se așteaptă peste 54 de milioane de lei

Cele patru proiecte depuse în luna decembrie au o valoare totală de 54.401.620 lei, cel mai important, dar nu și cel mai costisitor fiind proiectul privind cumpărarea a nouă autobuze electrice și înființarea a trei stații de încărcare lentă și nouă stații de încărcare rapidă.

Proiectul, în valoare de 20.645.000 lei, este în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, în cadrul programului POR 2014 – 2020, axa de finanțare 4.

Mai bogat, din punct de vedere al finanțării, este cel legat de realizarea unui Centru Cultural Multifuncțional la fosta cazarma de pe strada Banatului.

Cu cei 23.205.672 lei solicitați, Primăria are în vedere transformarea totală a zonei, cu înființarea unui teatru de vară, săli de expoziție, ateliere de creație, un mic parc, locuri de joacă și altele.

Mult mai util va fi însă proiectul privind realizarea Ghișeului Unic la Primăria Municipiului Lugoj, care a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, axa de finanțare 1.

Se va dezvolta, pro­iecta, operaționaliza și testa un sistem informatic integrat – soluția de portal cu servicii digi­tale pentru cetățeni, managementul documentelor.

Acesta va oferi atât accesul publicului la informații și servicii on-line, fiind și un instrument modern de asistare a deciziei în cadrul instituției. Din cei 3.999.951 lei se va realiza și o arhivă digitală.

Ultimul proiect pentru care se dorește finanțare, în valoare de 6.550.997 lei, este pentru con­strucția unei noi săli de sport la Colegiul Tehnic Valeriu Braniște.

Nimic altceva decât povești

Opoziția nu crede în poveștile cu cererile de finanțare și vrea lucruri concrete, așa cum alte localități au reușit.

Președintele PNL, Claudiu Buciu vine cu exemplul comunei Ciacova, care a primit patru milioane de euro pentru modernizarea centrului.

”Boldea și PSD Lugoj se chinuie de cinci ani să modernizeze centrul pietonal, pe porțiunea dintre Hotelul Dacia și Podul de Fier, lucrare pentru care au prevăzut cheltuirea a nu mai puțin de 5 milioane de euro, finanțați exclusiv din bugetul local. Până astăzi nu au finalizat nici măcar proiectarea și autorizarea lu­cră­rilor, fapt pentru care nu în­drăz­nim să ne gândim când va fi finalizată investiția. Asta dacă o vor începe. Este trist și umilitor că o primărie de municipiu nu reușește sa acceseze aceste fonduri, în timp ce o primărie de comună reușește cu succes acest lucru. Un primar anchilozat în viziuni, decizii și acțiuni ține pe loc Lugojul, preferând să investească doar din banii de la bugetul local și ignorând total alte surse de finanțare nerambursabile! Poveș­tile cu am <> ne sunt de prisos, am vrea să vedem și noi contracte semnate și implementate”, a afirmat Claudiu Buciu.

2018, an bun la proiecte

Față de alți ani în care nu a e­xis­tat nimic sau foarte puțin pe partea de fonduri europene, anul ce abia s-a încheiat poate fi considerat unul de succes pentru municipalitate, care a reușit să acceseze o finanțare record de 5.252.000 de euro.

Bani pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru trei zone defavorizate din municipiul Lugoj: satul aparținător Măguri şi cartierele Herendeşti – Bocșei şi Caştela.

Un alt proiect se leagă de dezvoltarea unui manageriat performant în cadrul primăriei lugojene, prin care 60 de persoane vor fi instruite în implementarea sistemului inter­na­țional de mana­gement al ca­lității ISO 9001 și vor fi formați 10 auditori interni de care este mare nevoie. Alte finanțări adjudecate sunt proiectul educativ ”Spune prezent! Viitorul se învață la școală!”, în valoare de 267.547 lei şi proiectul de func­ționare pentru Grupul de Acțiune Locală (GAL).

Valoarea totală a acestui proiect este de 1.186.387 lei, din care 1.127.068 lei reprezintă fonduri europene și 59.319 lei este suma de la Bugetul de Stat.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.