Mica Unire, marcată printr-un simpozion la Cercul Militar din Lugoj

Muzeul de Istorie și Etnografie, Batalionul 183 Artilerie ”General Ioan Dragalina” și Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” Lugoj au organizat joi, 19 ianuarie, un simpozion menit să marcheze Mica Unire, al cărui amfitrion a fost comandantul garnizoanei lugojene, col. Ion Teca.

Evenimentul s-a desfășurat la Cercul Mlitar din municipiu începând cu ora 13, iar elevi, cadre militare în rezervă și retragere, profesori și medici, au luat parte la o lecție inedită de istorie.

Despre Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza și despre momentele cheie ale neamului românesc au fost prezentate expuneri de către directorul muzeului dr. Răzvan Ioan Pinca, prof. Florin Bombescu, dr. Anda Maria Neagoe și prof. Dumitru Suciu.

Astfel, Răzvan Ioan Pinca a discutat despre ”Momente premergătoare actului de la 24 ianuarie 1859”,  col. Ion Teca despre ”Atitudini ale participanţilor la procesul de unificare statală din 1859”, dr. Anda Maria Neagoe a prezentat lucrarea cu titlul ”Medicii și Mica Unire”, prof. Dumitru Suciu a vorbit despre ” Poziţia bănăţenilor vis-a-vis de Unirea din 1859”, prof. Florin Bombescu a expus  invitaților ”Ecoul Unirii din 24 ianuarie 1859”, în timp ce elevii Colegiului Național ”Coriolan Brediceanu”, Lisa Popescu și Alexandru Popescu, au adus în discuție ” Rolul adunărilor ad-hoc în declanşarea actului unirii” și ”Dubla alegere a lui Cuza”.

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 este un moment marcant în istorie întrucât la această dată se consideră că a fost înfăptuit primul pas important în devenirea statului național unitar român.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.