Mica Unire sărbătorită la Timisoara

Zeci de timișoreni, angajați ai MAI și reprezentanți ai autorităților au participat, miercuri dimineață, la ceremonia militară și religioasă de la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din fața sediului IPJ Timiș, de Ziua Unirii Principatelor Române. La finalul ceremoniei, ei și-au dat mâna în Hora Unirii.

Evenimentul s-a desfășurat în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată în fața sediului IPJ Timiș. Au fost depuse coroane de flori, iar autoritățile locale și județene au ținut discursuri.

La ceremonie au participat zeci de timișoreni, polițiști, militari, jandarmi și pompieri dar și reprezentanți ai autorităților locale.

Evenimentul s-a încheiat cu o defilare. În Hora Unirii s-au prins timișorenii prezenți la eveniment, copii, oameni ai legii, dar și primarul Nicolae Robu și președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Romînească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie. Ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.