Mii de obiecte arheologice si detectoare de metale, descoperite la cautatorii de comori din Timis si alte trei judete

Cautatorii de comori din judetul Timis, dar si din alte trei judete din vestul tarii au fost „calcati” de politisti, in cadrul unor perchezitii de amploare.

In urma perchezitiilor, oamenii legii au descoperit adevarate comori, dar si detectoare de metale, unele dintre ele neautorizate.

Astfel, in urma perchezitiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factura arheologica, cu posibila provenienta din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoaba), peste 300 de monede antice si medievale, mai multe arme si statuete medievale, unelte si statuete din perioada Neolitica si 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Verificarile de specialitate, pentru a se stabili daca bunurile fac parte din patrimoniul cultural national mobil sunt continuate de specialisti arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan.

Marti dimineata, politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Caras-Severin, cu sprijinul Directiei Operatiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin, au facut 14 perchezitii in judetele Caras-Severin, Bihor, Timis si Arad, la persoane banuite de braconaj arheologic.

A fost vizata o grupare infractionala ai carei membri sunt banuiti ca din 2015 ar fi executat sapaturi neautorizate in situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epoca romana si medievale.

Cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila, furt si constituirea unui grup infractional organizat.

sursa: opiniatimisoarei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *