Minuni ale naturii; Peștera Son Doong, cea mai mare pestera din lume

Situată în centrul Parcului Național Phong Nha, provincia Quang Binh din regiunea centrală a Vietnamului, Peștera Son Doong este o adevărată minune a naturii!

Explorată recent, între anii 2009-2010, de către Asociația Britanică de Cercetare a Peșterilor (BCRA), Son Doong deține recordul de cea mai mare peșteră din lume, fapt atestat de Guinness World Records în 2013. Peștera a fost deschisă publicului în 2013.

Cu peste 5 km lungime, cu secțiuni ajungând până la 200 m înălțime și 150 m lățime, Peștera Son Doong din Vietnam are un volum total de 38,5 milioane de metri cubi și depășește Peștera Deer din Malaysia, cu înălțimi și lățimi de până la 100 m, și o lungime de 1,6 km. Stalagmitele descoperite în Son Doong au înălțimi de până la 80 m, fiind cele mai înalte văzute vreodată. Aici, au fost descoperite perle de peșteră (n.r. — tip de speleoteme formate prin picurare), cu dimensiuni ce ajung până la mărimea unei mingi de baseball.

Formată la marginea unei falii, Peștera Son Doong a fost sculptată de puternicul râu Rao Thuong ce a îndepărtat continuu pereții de calcar, formând tunelul enorm aflat sub Munții Annamite. Uriașe cavități, cunoscute sub numele de doline, s-au prăbușit în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, creând deschideri masive către lumea exterioară. Prin aceste doline, două la număr, dar de dimensiuni uriașe, pătrunde lumina soarelui având ca rezultat o vegetație extrem de bogată, formată din copaci și numeroase plante, la 200 m sub pământ, scrie Agerpres.De la o vârstă fragedă, localnicul Ho Khanh petrecea săptămâni întregi creându-și drum prin jungla Parcului Național Phong Nha, căutând surse de hrană și lemn ce puteau fi vândute pentru a obține un venit modest. În 1990, în timp ce străbătea regiunea, Ho Khanh a dat peste o deschidere într-o stâncă de calcar. A început să investigheze, observând în jurul crăpăturii valuri de ceață și auzind sunetele produse de un râu învolburat, venind de undeva din interiorul cavității. Curând a simțit un vânt puternic ieșind in peșteră, ceea ce l-a făcut să se îndepărteze și să plece.

În același timp, doi membri ai BCRA, Howard și Deb Limbert, care se aflau în Phong Nha pentru expediții de explorare a peșterilor din regiune, au aflat de la localnic despre acea cavitate. Intrigați, i-au cerut acestuia să localizeze peștera, însă după mai multe tentative eșuate, se părea că această cavernă era pierdută în junglă pentru totdeauna.

În 2008, Ho Khanh, în drumurile sale, a redescoperit deschizătura peșterii, însă de data asta a ținut minte drumul și cum să ajungă acolo. Anul următor, i-a condus pe Howard, Deb și pe mai mulți specialiști locali la peșteră pentru o primă expediție, în ceea ce a fost numită mai târziu Peștera Son Doong sau Peștera Râului din Munte.

sursa: a1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *