Mitropolitul Banatului, la 66 de ani

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, a împlinit 66 de ani. În 28 decembrie 2014, ÎPS Ioan a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.

„În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. Între anii 1990-1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, încredinţându-i-se păstorirea sufletească a fraţilor şi călugărilor din mănăstire. În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mânăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mânăstirii, şi un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată”, transmite Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În perioada 1991-1994, ÎPS Ioan a urmat în paralel două cursuri de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică, iar în anul 1994 a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.Cuv. Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan.

La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, judeţul Harghita, a avut loc hirotonia întru arhiereu a Î.P.S. Ioan Selejan, iar la 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea-Ciuc, în Catedrala „Sfântul Nicolae” instalarea primului episcop al Covasnei şi Harghitei.

În 23 august 2009, ÎPS Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop.

În 16 decembrie 2014, Î.P.S. Părinte Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, după trecerea la cele veșnice a mitropolitului Nicolae Corneanu. În 28 decembrie 2014, ÎPS Ioan a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și mai mulți membri ai Sfântului Sinod.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.