Muzeul lugojean a organizat o expoziție inedită la Cluj-Napoca

Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a vernisat luni, 2 aprilie, ora 16.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, expoziția „Fotografie etnografică veche din colecția Muzeului de Istorie Lugoj – Port popular din subzona etnografică Lugoj-Făget“.

Manifestarea aduce în prim-plan o parte din colecția de clișee pe sticlă deținută de instituția lugojeană (circa 16.000 de piese), din care aproximativ 8.000 sunt imagini etnografice şi  portrete.

Autorul acestui impresionant material este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care îşi va lega numele de oraşul Lugoj, unde a sosit în anul 1893.

Printre numeroasele distincții primite (menţionate pe cartoanele fotografiilor), cea mai importantă a fost aceea de ”Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Împăratului Franz Jozsef şi al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obţinut acest titlu.

 

 

O astfel de distincţie se acorda ca urmare a recunoaşterii profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. După 1919, Ladislau Naschitz a fost numit ”Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”.

Prin atelierul fotografului L. Naschitz au trecut membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni din satelele din împrejurimile Lugojului, de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din această subzonă etnografică,  expoziţia de faţă fiind o mărturie în acest sens.

Costumele populare prezente în reproducerile fotografice propuse publicului clujean de Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, impresionează prin bogăţia câmpurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe şi geometrice, prin intermediul ţesăturilor alese în război sau al broderiilor realizate în gherghef, cu fir metalic de aur şi argint dar şi cu mătase policromă.

Piesele vestimentare cuprinse în expoziţia temporară, pe care Muzeul din Lugoj a realizat-o la Cluj-Napoca, reprezintă o etalare în faţa publicului ardelean, a manualităţii şi virtuozităţii industriei casnice feminine a Banatului de odinioară,  din subzona etnografică Lugoj-Făget.

Instituția lugojeană a fost reprezentată la eveniment de muzeograful Gaidoș Cristian Oliviu.

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 aprilie.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.