Ultimele clipe ale marelui om de cultură. Neagu Djuvara a murit cu o declarație de dragoste pe buze

Istoricul Neagu Djuvara a murit la spital. Ultimele lui cuvinte au fost “Vă iubesc!”. Nepoata lui, Sandra Popovici, a vorbit în exclusivitate despre ultimele clipe ale marelui om de cultură.

Neagu Djuvara și-a dorit să moară pe un vapor dar să fie înmormântat în România. Nepoata lui a mărturisit că istoricul a murit cu o declarație de dragoste pe buze.

“A murit la spital la 1.30, după-amiază, și am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar și sufletește și intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, șarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generațiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea.”

Funcționar în Ministerul de Extrene, în 1944, a avut un rol important în actul de la 23 August.

A fost trimisul Regelui Mihai în negocierile cu aliații. În decembrie când a aflat că Majestatea Sa a murit, Neagu Djuvara a plâns.

Fiica Regelui Mihai a primit cu tristețe vestea morții lui Neagu Djuvara și a transmis condoleanțe familiei.

Georgeta Filitti l-a cunoscut pe Neagu Djuvara la câteva zile după Revoluția din 1989.

A fost printre primi exilați care a revenit în țară, după 45 de ani de pribegie.

I-a cerut Georgetei Filitti să-l ajute să le vorbească românilor.

După 1990, Adrian Cioroianu a făcut parte din prima promoție care l-a avut profesor pe Neagu Djuvara la Facultatea de Istorie.  Preda cursuri de teorie a elitelor.

Când s-a întors în România lui Ion Iliescu, a dat o lecție frumoasă de toleranță celor care îl luaseră în vizor. S-a împrietenit cu securistul pus să-l urmărească.

Rădăcinile marelui istoric vin de la Basarab I, Vlad Țepeș și Radu cel Frumos.

Invidiat și contrazis de mulți dintre istoricii români, Neagu Djuvara va rămâne mereu în sufletele românilor ca unul dintre cei mai șarmanți boieri ai istoriei României.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *