NOUA LEGE A VACCINĂRII. Părinţii care nu îşi vaccinează copiii până la 3 ani riscă dosar penal. LISTA imunizărilor obligatorii

Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de lege privind vaccinarea populaţiei din ţara noastră.

Legea prevede înfiinţarea Comisiilor Judeţene de Vaccinare şi a Comisiei Municipiului Bucureşti care va avea ca principale atribuţii sesizarea instituţiilor abilitate privind „constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei” şi sesizarea serviciului public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului „privind neglijarea medicală şi încălcarea drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 18 luni şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii”, se arată în proiectul de lege.

O altă prevedere introdusă în Legea vaccinării este acela că înscrierea copiilor într-o unitate de învăţământ este necesar ca părinţii să prezinte adeverinţa eliberată de medicul de familie care să ateste că în cazul acelui copil au fost efectuate toate vaccinurile obligatorii. Dacă nu deţine această adeverinţă, părintele are obligaţia ca în termen de 60 de zile să aducă la unitatea de învăţământ calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. „În acest caz, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, după cum se arată în actul normativ. O a doua variantă este aceea ca părintele să dovedească printr-o adeverinţă că vaccinarea nu a fost posibilă în cazul copilului său din cauza contraindicaţiilor medicale definitive pe care acesta le are pentru anumite vaccinuri.

Ambele documente vor fi eliberate de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau Comisia Municipiului Bucureşti, organism ce urmează să fie înfiinţat în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene. Totuşi, Legea vaccinării nu precizează ce se întâmplă în cazul copiilor pentru care nu se poate elibera niciunul dintre documentele de mai sus.

Schema naţională obligatorie de vaccinare cuprinde cinci vaccinuri şi a fost stabilită prin ordin de ministru în martie 2015. În prezent, ţara noastră se confruntă cu o criză de vaccin antihepatic B.

Actuala schemă naţională de vaccinare, intrată în vigoare la 1 aprilie 2015 prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 386/31.03.2015, cuprinde cinci vaccinuri obligatorii, respectiv vaccinul BCG, vaccinul hepatitic B, vaccinul Hexavalent, vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) şi vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI).

sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.