Parcul Central din Făget își schimbă numele

Administrația făgețeană este pe cale să schimbe denumirea Parcului Central în Parcul Regele Mihai I.

Inițiatorii proiectului de hotărâre sunt prof. dr. Dumitru Traian Tomoni, consilier local și președinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Lugoj, și ec. Vasile Sita, viceprimarul Făgetului, care în nota de fundamentare privind schimbarea numelui spun că “Regele Mihai a fost, este şi va rămâne unul din reperele noastre, o personalitate politică în faţa căruia istoria se înclină. Se înclină în aceste zile, cu ocazia pierderii şi se îndatorează să-i aducă omagiu, alături de adevărul nedistorsionat al unui Rege care şi-a iubit ţara dincolo de frontierele exilului şi dincolo de moarte. Din respect pentru Majestatea Sa defunctă şi pentru ca numele său să dăinuiască în conştiinţa generaţiilor viitoare, propunem aprobarea schimbării denumirii Parcului Central în Parcul Regele Mihai I“.

În expunerea de motive privind oportunitatea iniţierii proiectului de hotărâre pentru schimbarea denumirii Parcului Central din Făget, promotorii menționează că ”în 1846, cimitirul din faţa Bisericii Catolice este dezafectat şi transformat în parc. Până în anul 1918, parcul din centru localităţii a purtat denumirea de Parcul Bisericii iar după Marea Unire s-a numit Parcul Central. În anul 1928, Consiliul comunal Făget a stabilit schimbarea denumirii Parcului Central în Parcul Marele voievod Mihai de Alba Iulia şi totodată împrejmuirea lui. După abdicarea regelui Carol al II-lea şi venirea pe tron a Regelui Mihai, evenimente petrecute în anul 1940, parcul făgeţean şi-a schimbat denumirea în Parcul Regele Mihai I“.

O nouă modificare a denumirii parcului s-a produs după abolirea monarhiei şi instalarea regimului comunist. În această perioadă parcul revine la denumirea de Parcul Central.

Situat în apropierea Săvârşinului, Făgetul s-a bucurat de vizita Majestăţii Sale de mai multe ori, atât în perioada 1940-1947, cât şi după 1990.

Inițiatorii proiectului consideră că redenumirea Parcului Central din Făget în Parcul Regele Mihai I este, nu numai o restituire istorică ci şi o recunoaştere a rolului pe care Majestatea Sa Regele Mihai l-a avut în istoria românilor.

Serviciul coordonare-urmărire investiţii, implementarea proiectelor, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului a propus deja aprobarea proiectului de hotărâre în forma prezentată, considerând ca fiind legal şi oportun.

Competenţa adoptării proiectului de hotărâre aparţine Consiliului Local al Făgetului, aşa cum rezultă din prevederile Legii, și va fi supus analizei şi aprobării consilierilor în şedinţa ordinară din data de 14 mai.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *