Patru persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din ultimele zile. Sute de oameni au rămas pe drumuri

Viiturile din această vară furtunoasă au luat patru vieți și au făcut prăpăd în multe localități din țară, mai ales în nordul Moldovei. Izvoarele, care, de regulă, sunt doar un fir de apă, au devenit adevărate cascade, care au rupt poduri și diguri, au inundat drumuri și au distrus căi ferate.

Pentru că nu reușeau să facă față situației, autoritățile din Bacău, Brașov, Buzău și Covasna au cerut sprijinul armatei. 190 de militari au intervenit în aceste zile. Puhoaiele dezlănțuite au lăsat pe drumuri sute de oameni, nevoiți să-și părăsească gospodăriile. În Neamț, unul dintre cele mai lovite județe, zeci de oameni stau acum într-o tabără de sinistrați. Pagubele sunt în curs de evaluare. În Argeș, pompierii și salvamontiștii s-au mobilizat să recupereze 5 turiști izolați de apele revărsate la poalele Munților Făgăraș.

Pârâul din comună Gârcina era ieri și mai mare. Un bărbat a vrut să culeagă lemnele pe care apele le aduseseră de pe versanți, dar a fost luat de viitură. Soția să, nevăzătoare, a cerut ajutorul vecinilor, care au sunat apoi la 112.

Pompierii l-au căutat toată ziua ieri, până la lăsarea întunericului. Abia azi dimineață, cadavrul a ieșit la suprafață. Intervenția a fost dificilă, pentru că corpul bărbatului era prins între aluviuni.

În tot județul Neamț a fost prăpăd. 430 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele inundate și mii de hectare de teren au fost înghițite de ape. Și la Botoșani a plouat în câteva zile cât pentru o lună întreagă. Acoperișul unei case din comuna Lunca a căzut peste o bătrână de 81 de ani. Nu a mai putut fi salvată.

Apele învolburate au făcut o victimă și în Argeș. Un bărbat a încercat să traverseze călare râul Doamnei, în localitatea Corbi.

Și în Vrancea, râurile ieșite din matcă au făcut o victimă. O femeie de 70 de ani din satul Mahriu a fost găsită pe malul apei. Pompierii și jandarmii au căutat-o o jumătate de zi.

Inundațiile din ultimele două zile au afectat peste 760 de persoane din 99 de localități. A plouat torențial și au fost viituri în 19 județe din țară. 5 drumuri naţionale şi 13 judeţene rămân închise, iar traficul feroviar este întrerupt pe două tronsoane de cale ferată. În continuare, mii de pompieri intervin în localităţile inundate.

Dimineaţă, apele s-au retras destul de mult. Oamenii se întorc la casele lor, iar pompierii şi jandarmii îi sprijină să-şi cureţe casele şi gospodăriile.

Apele părăsesc treptat satul Băcel din Covasna. Rămân cicatricile cumplite produse de furia naturii. Ajutați de pompieri, localnicii încearcă să își refacă viața din fărâmele lăsate în urmă de viitură. Mulți au revenit în casele lor pentru a mai salva ce se mai poate din agoniseala de o viață.

Și în Lunca Mărcușului oamenii s-au întors acasă. Au găsit un dezastru.

Școala din Lunca Mărcuşului este o ruină după ce digul aflat chiar în spatele clădirii a cedat. Pagubele sunt greu de evaluat.

FARCAŞA, JUD. NEAMŢ

Peisaj apocaliptic și în comuna nemțeană Farcașa: 430 de persoane din două sate au fost evacuate de autorităţi. Întorși acasă, oamenii încearcă cu disperare să mai recupereze câte ceva din casele înecate în nămol. Mulți nu au nici apă pentru animelele care au supraviețuit. 80 de case au fost afectate, 50 în satul Stejaru și 30 la Buşmei.

Șuvoaiele coborâte de pe munte au îngropat câteva locuințe într-un strat de piatră înalt de doi metri.

Pompierii militari au salvat din faţa puhoaielor 12 persoane. Un bătrân s-a adăpostit în podul casei după ce apele i-au risipit avutul.

Sistemul de alimentare cu apă potabilă al comunei Farcașa este distrus, 45 de fântâni sunt colmatate și e risc de epidemii în zonă. Pentru oameni, autoritățile au găsit apă, conserve şi pâine, însă nu există sursă de apă pentru animale.

Viiturile din ultimele zile au afectat 46 de localităţi din județul Neamț. Pericolul nu a trecut. Până marți sunt avertizări de inundații pentru bazinul răului Siret și afluenții săi.

În continuare, mii de pompieri intervin în localităţile inundate.

Sunt şi veşti bune, care vin de la meteorologi. De luni, temperaturile vor creşte şi ploile se vor opri.

Traficul rutier este afectat pe 5 drumuri naţionale şi 13 drumuri judeţene, iar cel feroviar este întrerupt pe două tronsoane de cale ferată, la Băbeni – Alunu şi la Braşov – Întorsura Buzăului pe raza localităţii Budila, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri, informează Ministerul Afacerilor Interne.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.