Pe urmele automobilului în Lugojul de odinioară

Muzeul de Istorie, Artă și Et­nografie din Lugoj a găzduit joi, 27 aprilie, o inedită expoziție dedicată istoriei automobilistice în urbea timișeană. Este prima expoziție de acest gen găz­duită de muzeul municipiului Lugoj.

Intitulată ”Pe urmele automobilului în Lugojul de odinioară”, expoziția a fost inaugurată de la orele 18. Expoziția este rea­li­zată cu sprijinul co­­lec­­­țio­narilor lugojeni Cris­tian Ghinea, Dan Traian Demeter, Oliviu Gai­doș, Vlad Capotescu și F. Cicoș.

Cu acest prilej, publicul are ocazia să admire imagini cu automobilele cu care Ferdinand, Carol II și Petru Groza au vizitat orașul, cu câțiva prefecți (unul rămas în pană, o poză cu mult umor involuntar), câțiva generali austro-ungari, dotarea pompierilor și serviciilor de salubritate (la standardul vremii, stăteau chiar bine), garaje, parcări, stații de taximetre, caravane de prezentare a unor mărci auto, mașini ale comandamentul sovietic, camioane germane bombardate în incinta unității militare, plus carnete de conducere, aparținând inclusiv unor doamne emancipate ale epocii. Interesante listele cu posesorii și tipurile de mașini deținute (până în 1936 purtau numerele Lgs, apoi Lgj), prețurile la birje și taxiuri, oferta de excursii cu autobuzele (unele descoperite), primii motocicliști și alte minuni.

Vizitatorii vor putea vedea care erau regulile de circulație ale epocii.

Colecționarul Cristian Ghinea a adus peste 40 de miniaturi auto re­produse la scară cu au­to­mobile din perioada ante și interbelică, printre acestea numărându-se și machete ale primelor mijloace de transport în co­mun motorizate care au cir­culat în Germania înainte de anul 1900.

 

A fost pre­zen­tată publicului și car­tea-album foto a lui Vlad Ca­potescu, intitulată “Au­to­mo­bilele în Timişoara interbelică”.

 

Vlad Capotescu este coordonatorul clubului posesorilor de automobile de epocă, Retromobil Ro­mâ­nia – județele Timiş și Caraș Severin, și organizator al celebrelor parade ale automobilelor de epocă ce se desfășoară la Timișoara.

Expoziția ”Pe urmele au­to­mo­bilului în Lugojul de o­dinioară” va fi deschisă la Muzeul de Istorie, Artă și Et­nografie în perioada 27 aprilie – 7 iunie.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.