Perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 15.000.000 de lei

Percheziții într-un dosar amplu de evaziune fiscală și spălare de bani, în județul Timiș. Polițiștii de la Crimă Organizată au descins în cinci locații din Timiș și patru din Cluj și Constanța pentru a duce la audieri nouă persoane suspectate de infracțiuni economice. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 15.000.000 de lei.

Perchezițiile au fost desfășurate la proprietățile a nouă suspecți cu vârste cuprinse între 36 și 57 de ani. Aceștia sunt suspectați de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii spun că gruparea ar fi activat timp de șase ani.

„În fapt, în perioada 2007 – 2013, unul dintre membrii grupării, un bărbat de 45 de ani, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi pus în practică un sistem de fraudare a bugetului de stat, prin cooptarea/introducerea în schema infracțională a unor societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, în calitate de furnizori, obiectul activităţii acestora fiind emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile. În fapt, prin aceste facturi s-a încercat justificarea unor operaţiuni fictive. Astfel, ar fi fost înregistrate, în evidența contabilă a unei societăți comerciale, operațiuni cu caracter fictiv, respectiv achiziții de bunuri de la societăți comerciale cu comportament tip «fantomă», cu scopul de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA”, transmit anchetatorii.

Între 2011 și 2013 liderul grupului a schimbat modul de operare, spun anchetatorii. El a introdus în schemă mai multe societăți de-ale sale, atât în calitate de beneficiari finali cât și în calitate de societăți „conductă”, administrate de el, ca societăți furnizoare pentru emiterea de facturi fiscale.

„În acest sens, societățile furnizoare implicate ar fi avut, în cadrul grupului infracțional organizat, rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societățile beneficiare sau de a face diverse plăți către diverse societăți, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupării. De aceea, în anul 2012, reprezentanții societăților furnizoare ar fi întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziție fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Împuterniciții au retras ulterior din conturile bancare banii proveniți. O parte au fost ridicați în numerar, iar ceilalți prin retrageri de la ATM-uri. După colectarea sumelor și reținerea comisioanelor, banii au ajuns la beneficiari care îi reintroduceau în circuitul financiar. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 15.000.000 de lei.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.