Percheziţii într-un dosar privind afaceri ilegale cu lemn. Este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer

Zeci de percheziții, miercuri dimineață, în mai multe județe într-un caz privind afaceri ilegale cu lemn, inclusiv prin deturnarea unor licitaţii. Anchetatorii spun că prejudiciul depășește 25 de milioane de euro. Perchezițiile au loc la direcţii silvice şi gărzi forestiere din mai multe județe, precum și la sediul din București al celui mai mare exportator de lemn din România, compania Holzindustrie Schweighofer. Compania a anunțat cooperarea cu autoritățile.

Conform unui comunicat transmis de Holzindustrie Schweighofer, compania a anunțat că va coopera cu autoritățile pentru o bună desfășurare a anchetei DIICOT.

Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluționarea rapidă și corectă a acestei situații.

Compania mai anunță că la începutul anului 2017, a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România.

Este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Persoane din conducerea acestei companii sunt acuzate că începând din anul 2011, împreună cu funcționari de la direcțiile silvice din mai multe județe, ar fi organizat un grup infracțional cu scopul de a evita licitațiile publice. Acest grup ar fi săvârșit și infracșiuni de evaziune fiscală și tăieri ilegale de arbori.

Acest grup ar fi tăiat ilegal arbori, iar în evidențele contabile ale companiei nu ar fi trecut masa lemnoasă tăiată. Lemnul  era apoi exportat.

“La data de 30 mai 2018, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, o acțiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în achiziţionarea de lemn rotund fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

La activități participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Ordine Publică, precum și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe.

Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane.

Din cercetări a reieșit că, persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei.

Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de 25 de milioane de euro.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul de specialitate al Brigazii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul I.G.J.R.”

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.