Peste 100.000 de copii incep scoala in Timis

În Timiș încep școala peste 100.000 de elevi. Sunt școli fără autorizație, compendii pentru clasa a 5-a în loc de manuale și unități de învățământ care sunt nevoite să cheme elevii și de după-masă pentru că nu au spații necesare pentru a face cursuri doar de dimineață.

În Timiș, anul școlar începe cu un număr total de 4.198 clase, adică 97.530 elevi și preșcolari. Unitățile de învățământ privat au 242 de clase în Timiș și 6.024 de elevi și preșcolari.

La nivelul județului Timiș, în anul școlar 2017-2018 vor funcționa 594 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și arondate). 579 sunt unități de învățământ de masă, 9 sunt unități de învățământ special, un palat al copiilor, un club al copiilor, trei cluburi sportive școlare și un centru de excelență. La acestea se adaugă 40 de unități de învățământ privat și un Centru județean de Resurse și Asistență educațională. Din cele 594 unități de învățământ, 390 funcționează în mediul rural și 204 în mediul urban, iar din rândul celor 40 unități de învățământ private, 22 unități de învățământ sunt acreditate și 18 autorizate.

Pentru clasa I, manualele au fost tipărite integral. La restul claselor, procentul de retipărire este de 10-15%, manualele pentru aceste clase fiind transmisibile. Elevii claselor 1-4 și 6-12 pot beneficia din prima zi de școală de toate manualele comandate sau transmise din anul anterior. Pentru clasa a 5-a, manualul de educație fizică, pregătire sportivă atletism și fotbal, precum și religia romano catolică pentru clasele cu predare în limba română și maghiară, sunt distribuite în școli după ce au ajuns în depozit în proporție de 99%. Îndrumătoarele, compendiile pentru clasa a 5-a se vor afla în prima zi de școală pe băncile elevilor și cadrelor didactice. Au fost distribuite spre școlile din Timiș toate cele 5.356 bucăți.

În Timiș sunt nouă unități de învățământ neautorizate, din care patru pot fi autorizate în perioada imediat următoare: Grădiniția cu Program Normal (PN) și școala primară Cliciova, comuna Bethausen, PN Topolovățu Mare, PN Sânpetru Mic (comuna Variaș). PN Chevereșu Mare se va reabilita pe sume venite de la Ministerul Dezvoltării. Pentru Școala Primară Folea, comuna Voiteg, cu număr extrem de redus de elevi, se va propune comasarea pe anul școlar 2018-2019. Conform Inspectoratului Școlar Județean Timiș, pentru unitățile de învățământ: PN Ivanda (Giulvăz) și PN Folea (Voiteg), nu sunt soluții pentru remedierea problemelor. În Timiș sunt și 24 de unități de învățământ cu notificare negativă. Acestea au primit termene de la Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru remedierea problemelor. Inspectorii DSP au descoperit mai multe nereguli, de la săli de clasă degradate din cauza infiltrațiilor de apă, la clădiri cu degradări exterioare semnificative ale tencuielii și ale acoperișului, neasigurate, care pot produce accidente, grupuri sanitare insuficiente sau mobilier uzat în sălile de clasă ori lipsa apei potabile.

Tot în Timiș sunt unități de învățământ care își desfășoară activitatea în două schimburi, deși un deziderat al autorităților este învățământul doar de dimineață. Copiii vor veni în două schimburi la Școala Gimnazială nr. 24, 13, 19, la Grigore Moisil, Școala Gimnazială nr. 30, Școala Gimnazială nr. 7 și la Liceul Sporiv Banatul.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.