“Ploaie înghețată” în România; mare atenție!

După episodul de ger cumplit, ne confruntăm zilele acestea cu fenomenul de “ploaie înghețată“, pe măsură ce precipitațiile vor fi tot mai mult de ploaie și lapoviță. Ploaia îngheţată va transforma străzile într-un uriaş patinoar. Mare atenție!

Ploaia înghețată se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: suprafața respectivă o să se alunece foarte tare.

Fenomenul de “ploaie înghețată” va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea și ar putea afecta și regiuni extinse din Transilvania, a precizat  meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

Fenomenul “Freezing rain” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia îngheţată este ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

Dar pericolul real este acela că șoselele devin patinoare. Atenție, nu confunda ploaia inghetata cu poleiul! Daca patinezi pe polei, poti controla masina imediat ce iesi de pe portiunea respectiva. În cazul ploii inghetate totul, dar absolut totul e sticla.

Cel mai important și cel mai simplu lucru de facut: daca nu e absolut necesar sa conduci, stai acasa! De obicei gheata se topeste in cateva ore. Gheata si masina nu se impaca deloc, iar in timpul unei ploi inghetate strada devine patinoar.

sursa: realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *