Poetul Ciprian Muntean, laureat al Premiului Internațional ”Corona”

Poetul lugojean Ciprian Muntean a obținut o frumoasă recunoaștere pe plan european, în Italia.

Talentul său a fost recompensat cu Premiul II la concursul internațional de poezie ”Corona” – 2018, pentru volumul ”Inimă, soare neobișnuit”, apărut în acest an la editura timișoreană ”Partoș”.

Premiile ”Corona”, desfășurate anual Cassano allo Ionio, se află la cea de-a treia ediție și sunt coordonate de scriitoarea și traducătoarea de origine română Mihaela Talaba. Festivitatea de premiere a avut loc în Italia, la 15 septembrie.

”Inimă, soare neobișnuit” este o antologie a celor șase volume de poezie publicate de Ciprian Muntean până în prezent: “Jocul vieţii” (2002), “Amintindu-mi cu inima” (2004), “Lacrima de până azi” (2005) , ”Minunata civilizaţie a îndrăgostiţilor” (2006) şi ”Din oricâte clepsidre” (2009), ”Venerând trandafirul presat dintr-o carte” (2011). La acestea, se adaugă poeme scrise până în anul 2017.

Născut la Lugoj, la 3 august 1981, autorul a absolvit cursurile Colegiului Național ”Coriolan Brediceanu” și apoi ale Universității Europene Drăgan, iar în prezent lucrează în cadrul Primăriei Municipiului Lugoj, la Direcția de Asistență Socială și Comunitară.

Întrebat cu ani în urmă de ce scrie, ce îl motivează ca tânăr să îşi consacre atâta timp liricii, Ciprian Muntean  mărturisea: “Pentru mine, a scrie înseamnă a descrie labirintul lăuntric pe care sufletul meu îl străbate, a mărturisi bătăliile inegale dintre umbrele deznădejdii şi lumina speranţei”.

Încă de la publicarea primelor două volume de poezie, “Jocul vieţii” – 2002 şi “Amintindu-mi cu inima” – 2004, Ciprian Muntean îşi anunţa maturitatea poetică. Deşi tânăr, el nu s-a grăbit să sară cu câte două trepte deodată scara consacrării literare, preferând echilibrul, constanţa, construind cu răbdare, cu migală chiar, un univers liric coerent, dominat de o personalitate creatoare care-şi formase deja, sigură pe uneltele sale, un profil aparte.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.