Pregătiri de Revelion! Sârbii şi ucrainenii îşi urează La Mulţi Ani!

Ucrainienii şi sârbii din Lugoj au intrat în atmosfera premergătoare Revelionului pe stil vechi. Anul Nou va fi celebrat de aceste comunități în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, după calendarul iulian sau pe stil vechi. Acesta  este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial actual. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

La Lugoj, comunitatea ucrainenilor ortodocși numără aproape 300 de familii. Acestea se roagă în  Biserica ortodoxă ucraineană „Sfântul Volodemer”. Comunitatea sârbilor ortodocşi, care numără circa 30 de familii, nu are o biserică proprie la Lugoj. Pentru serviciul religios, o parte din sârbi merg la biserica ucrainiană, iar alţii merg la Timişoara, la Bisericile „Sf. Nicolae” din Piaţa Unirii sau la cea din Freidorf.

”Vineri, de la ora 16, în ajunul Anului Nou, la Biserica Sf. Volodemer vor avea loc rugăciunea de seară, litia pregătitoare cu utrenia. Sâmbătă, de la ora 10, vom ține Sfânta Liturghie Dumnezeiască a sf. Vasile cel mare, pentru că noi sărbătorim atât anul nou, cât și pe Sf. Vasile și tăierea împrejur după Legea veche a pruncului Iisus. La ora 12 sunt programați reprezentanții cultelor din Lugoj, în frunte cu episcopul Alexandru Mesian, să adreseze credincioșilor de rit vechi urări de anul nou. La slujbă a fost invitat și primarul Francisc Boldea”, ne-a declarat protopopul ucrainean Ilie Albiciuc.

Duminică 15 ianuarie, de la ora 15, la Mânăstirea Sf. Treime din Pereu va avea loc un concert de colinzi și prezentare de obiceiuri din parohiile ucrainiene din Timiș și Caraș. Din Lugoj va participa grupul coral condus de profesoara Savana Albiciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *