Pregatiti portofelele! Benzina si motorina s-au scumpit, iar cresterea continua

Prețul carburanților la pompă a crescut de două ori în doar o săptămână, chiar dacă Guvernul încă nu a introdus accizele mărite.

Pe 15 septembrie va avea loc prima scumpire administrativă a preţului carburanţilor. Executivul a decis să aplice în această zi prima majorare a accizelor, măsura cea mai la îndemână pentru a acoperi găurile făcute în buget. Până atunci, şoferii pot mulțumi naturii şi SUA pentru preţurile mărite la pompă. Mai precis, uraganul din Texas a fost motivul perfect pentru ca bursele să crească brusc preţul petrolului. E greu de crezut că vreodată măcar un litru de petrol american va ajunge să fie rafinat pentru benzina timişorenilor, dar aceasta nu i-a împiedicat pe benzinari să majoreze brusc preţurile la staţii.

Ceea ce s-a şi întâmplat. OMV Petrom, principalul operator de pe piaţă, a majorat preţurile la carburanţi pentru a doua oară într-o săptămână, motivând creşteri la cotaţiile internaţionale ale petrolului. Aceasta chiar dacă petrolul tranzacţionat acum va ajunge peste ceva vreme în rezervorul românilor, iar mare parte vine chiar din România.

La Timişoara, marţi, benzina se vindea cu 4,71 lei litrul în principalele benzinării ale operatorului, dar şi la altele. Pentru cei cu pretenţii, la benzinăriile „brand” preţul urcă spre 4,92 de lei – OMV. Vorbim despre benzina standard, de 95, în timp ce la benzina de 98 preţurile au ajuns la 5,19 – 5,57 lei pe litru. La motorină preţul cel mai mic este marţi de 4,64 lei pe litru până la 4,88 de lei, respectiv de la 4,93 la 5,25 la motorina superioară.

În urmă cu doar o săptămână, în aceleaşi locaţii preţurile erau 4,58 de lei pe litru, deci diferența este evidentă. Şi la acest preţ vorbim fără a se include acciza majorată. Cât de justificată este majorarea actuală… e greu de estimat, cert este că petrolul s-a scumpit pe bursele internaţionale cu aproximativ trei procente, iar preţurile la benzinării au crescut cu 10 procente. Majorarea accizei la combustibili va avea loc în două etape, pe 15 septembrie şi pe 1 octombrie, deci o diferenţă de timp aproape inexistentă. Această creştere va aduce un plus de 38 de bani pe litrul de combustibil.

Concluzia: pregătiţi-vă de un preţ bine peste cel de 5 lei pe litru de la jumătatea lunii!

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.