Preşedintele Klaus Iohannis cere soluţionarea de urgenţă a crizei politice

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Klaus Iohannis, a afirmat, la Palatul Cotroceni, că preşedintele ţării solicită rezolvarea de urgenţă a crizei politice din România.

“Preşedintele României a primit scrisoare semnată de preşedintele PSD şi preşedintele ALDE privind retragerea sprijinului polic Guvernului Grindeanu”, a precizat Mădălina Dobrovolschi.

De asemenea, conform purtătorului său de cuvânt, şeful statului a luat act că a apărut o nemulţumire şi că se doreşte schimbarea cabinetului Grindeanu.

“Potrivit art 106 din Constituţia României, funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. Conform art 107 din Constituţie, în situaţia în care primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercită atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”, a explicat Mădălina Dobrovolschi.

“Deocamdată, nu ne aflăm în nici una din situaţiile menţionate. Când funcţia de premier va deveni vacantă fie prin demisie sau prin moţiune de cenzură, preşedintele va declanşa procedurile constituţionale pentru desemnarea unui candidat de premier”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Conform acesteia dacă guvernul va fi demis, preşedintele Klaus Iohannis va urma cu celeritate paşii procedurali.

“Preşedintele solicită rezolvarea urgentă a crizei interne din coaliţie”, a completat Mădălina Dobrovolschi, adăugând că este strict responsabilitatea partidelor.

“Preşedintele garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri”, a încheiat aceasta.

Miercuri seară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va transmite cel târziu în această dimineaţă un punct de vedere oficial către Preşedinţie privind decizia de a retrage sprijinul politic acord Guvernului Grindeanu.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.