Primul procuror care și-a depus candidatura pentru șefia DNA

Luni, 23 iulie, este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Primul procuror care și-a depus candidatura este Florentina Mirică, anunţă Realitatea TV. Ea este cea care a instrumentat ancheta în care a fost vizat fostul vicepremier Gabriel Oprea şi fostul ministrul de Interne, Petre Tobă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în precedent, în baza unor înţelegeri politice, uneori, şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în acestă instituţie. Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA.

UPDATE. După Florentina Mirică, şi Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru şefia DNA. Amandoi sunt consideraţi apropiaţi de fosta şefă a parchetului anticorupţie.

„Am venit să-mi depun candidatura. Atât am de spus”, a declarat Marius Iacobla intrarea în Ministerul Justiţiei.

Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

UPDATE. Cristian Lazăr, adjunctul secției de urmărire penală la Parchetul General, este cel de-al treilea candidat la șefia DNA.

Cristian Lazăr este magistratul care, pe 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.

Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi şi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.