Program special de tratament, pentru tinerii diabetici din zona Lugojului

Ambulatorul de Diabet al Spitalului Municipal Lugoj are înregistraţi peste 4.000 de pacienţi cu această boală.

Dintre aceştia, 80% sunt cu diabet zaharat de tip II – fie trataţi cu medicaţie antidiabetică orală, fie cu asociere de antidiabetice orale şi insulină, restul de 20% suferind de diabet insulino dependent, de tip I.

Unitatea medicală de­serveşte zona Lugojului și comunele Coştei, Balinţ, Belinţ cu toate satele din jur, până la Recaş şi o parte din zona Făgetului.

”În fiecare lună, în cadrul ambulatorului, sunt înregistrate 20-25 de cazuri noi de diabet. Se vorbeşte deja despre o pandemie a dia­betului, în condiţiile în care la fiecare caz diagnosticat medical, mai există încă doi pacienţi nedepistaţi. Din cauza stilului de viaţă sedentar şi a alimentaţiei nesănătoase, a crescut îngrijorător proporţia cazurilor de diabet de tip II asociat cu obezitatea. Tot mai mulţi pacienţi se îmbolnăvesc la vârste tinere, o mare parte dintre ei având diabet asociat cu obezitate”, spunea dr. Oana Irina Rîurean, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SML.

Zeci de mii de lei sunt in­vestiți în fiecare an de spitalul lugojean în medicamente și dispozitive necesare terapiei.

Există speranță însă pentru copiii diabetici, de a scăpa de înțepăturile zilnice.

Ministerul Sănătății a decis că Programul național de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat și cel de al doilea destinat copiilor cu diabet za­harat de tip 1.

”Practic, toți copiii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum și la pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare. Problematica copiilor cu diabet zaharat este una complexă. Noile măsuri pe care le luăm prin această modificare legislativă asigură limitarea evoluției bolii și apariției complicațiilor specifice diabetului zaharat dez­echilibrat, insuficient controlat, precum și o îmbu­nă­tățire a calității vieții copiilor cu diabet zaharat tip 1”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

În momentul de față, în statistica CJAS Ti­miș, sunt 150 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 1, având vârsta sub 20 de ani.

În județ, însă, în evidenţele medicilor de specialitate, peste 30.000 de persoane suferă de diabet zaharat.

sursa: redesteptarea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.