Protest al politistilor la Ministerul de Interne si la Ministerul Muncii

Peste 1.200 de politisti protestau la sediile Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Muncii, cerand majorarea salariilor si a sporurilor.

Protestatarii au strigat “Hotii”, au cantat imnul national avand pancarte pe era scris; “Politist, caut slujba de sofer la Ambulanta”, “La bani mereu ne-ati amanat, dar astazi noi ne-am saturat”, “Politist, nu cersetor” si “Nu dormeam, dar ne-am trezit … ramane cum am stabilit”.

Protestul Sindicatului National al Agentilor de Politie a inceput la ora 10.00, in fata sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde s-au adunat aproximativ 1.000 de politisti din Bucuresti si din mai multe judete. Alti aproximativ 200 de manifestanti de la Sindicatului Politistilor Europeni Europol.protestau la sediul Ministerului Muncii.

Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel de din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal al politistilor.

Sindicalistii at scandat “Hotii”, au cantat imnul national, au fluierat si suflat in vuvuzele, scandarile fiind acompaniate de o orchestra.
Manifestantii purtau afise si pancarte pe care se putea citi; “Puneti in aplicare HG 1/2017”, “Respectati-va propriile hotarari de Guvern”, “Ca sa va fie clar: astazi protesteaza politistii, nu sindicatele”, “Doamna Carmen, de 8 ani pentru politie nu-s bani”, “Ultimul protest cu noi ne-a adus griji si nevoi. Azi in sfanta zi de joi ne vrem caschetele inapoi”, “Nu dormeam, dar ne-am trezit… ramane cum am stabilit”, “Nu pot face meserie cu pistol de jucarie si din banii mei hartie”.

“Suntem aici pentru Legea salarizarii unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbeste de doua saptamani, dar pe care nimeni nu l-a vazut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestam si fata de modul incorect in care a fost aplicata Hotararea de Guvern numarul 1 cu privire la salariul minim. In momentul de fata sunt aproximativ 40.000 de politisti platiti cu salariul minim de 1.450 de lei in care sunt introduse sporuri sub forma de sume compensatorii”, a declarat Cosmin Andrei, presedintele Sindicatului Politistilor Europeni Europol.

Liderul sindical a precizat ca manifestantii s-au impartit, pentru ca vina pentru salariile foarte mici ale politistilor este atat a Ministerului Afacerilor Interne, cat si a Ministerului Muncii.

“Ne-am impartit ca sa le aratam nemultumirea fata de ambele ministere: MAI pentru cum a aplicat HG privind salariul minim si Ministerul Muncii pentru grila de salarizare”, a mai spus Cosmin Andrei.

Liderul sindical a adaugat ca sindicalistii asteapta reactii din partea celor doua ministere, pentru ca politistii sunt din ultima categorie bugetara, iar salariile lor au crescut din 2008 pana in prezent doar cu 59 de lei.

Cosmin Andrei a mai spus ca o delegatie a protestatarilor va intra la discutii cu ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social.

“Nu ne asteptam ca astazi sa avem discutiile decisive. Astazi protestam si ne aratam nemultumirea. Este un protest simbolic, suntem cateva sute, poate o mie de politisti in strada, dar lucrurile se vor schimba”, a precizat Cosmin Andrei.

Presedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat ca agentii de politie solicita in primul rand plata sporurilor in raport cu salariul de 1.450 de lei, si nu cu cel din 2009.

Diugu a explicat ca in calcularea sporurilor tuturor politistilor trebui sa fie luat in calcul ca baza de referinta salariul minim brut pe tara prevazut in HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Presedintele SNAP a mai spus ca alte revendicari vizeaza eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, problema ce poate fi corectata prin adoptarea noii Legi a alarizarii unitare, precum si incheierea unui nou Acord Colectiv de Munca, in conditiile in care vechiul acord a incetat in mai 2016.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului politistului si a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru si repausul saptamanal al politistilor.

Presedintele SNAP a precizat ca Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp in care politistul sta acasa, dar stie ca poate fi chemat oricand la munca, sa fie considerat timp de munca si sa fie platit corespunzator.

Adrian Diugu a precizat ca SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sa discute, joi, cu o delegatie a protestatarilor, care sa ii prezinte punctual toate revendicarile.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.