PSD decide azi propunerea de prim-ministru

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat, luni seara, demisia, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului.

Rămas fără sprijin politic, cu 60 de voturi „pentru”, Tudose a spus că „pleacă cu fruntea sus”. Este al doilea prim-ministru pe care PSD îl schimbă în decurs de un an.

Între timp, şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că marți se va discuta despre propunerea pentru funcţia de premier.

Reporter„Vă daţi demisia, când?”
Mihai Tudose: „Da, în seara asta (n.r – luni seara) sau mâine dimineaţă (n.r – marți).”
Reporter„Cum aţi pierdut susţinerea partidului?”
Mihai Tudose: „Partidul a hotărât că e nevoie de alt Guvern. Îmi asum. CEX-ul m-a numit, tot CEX-ul m-a schimbat.

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a durat mai bine de cinci ore. 60 dintre cei care au participat la întâlnire au votat să îi fie retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, patru au fost împotrivă şi patru s-au abţinut.

La ieşirea din sediul partidului, Mihai Tudose a declarat că PSD a hotărât că este nevoie de un alt Guvern şi că va pleca „cu fruntea sus.”

Mihai Tudose: Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală.”

Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi, după ce a plecat de la sediul partidului, a mers la Palatul Victoria pentru a-şi lua lucrurile, după cum a declarat.

Între timp, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a oferit explicaţii despre ce s-a întâmplat în şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

Dragnea: „A o discuţie lungă, serioasă şi în final s-a supus la vot propunerea ca primul-ministru să demisioneze, au fost mai multe repropsuri. Concluzia a fost că nu se mai poate continua aşa că există o stare conflictuală în partid şi în interiorul guvernului.”

Mihai Tudose este a doilea premier pe care PSD îl schimbă de la câştigarea alegerilor, în 2016.

Şeful PSD a convocat pentru marți, la ora 11.00, o nouă şedinţă a CEX pentru a se vorbi despre viitorul prim ministru.

Dragnea, președinte PSD„Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă zece cazuri şi le-am spus colegilor mei astăzi că nu vor face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere.”

Mihai Tudose şi-a înaintat deja demisia care urmează să fie trimisă administraţiei prezidenţiale. Conform procedurilor, preşedintele Klaus Iohannis va lua act de demisie şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi pe cel de numire a unui alt membru al guvernului ca prim ministru interimar.

Cristian Pârvulescu, politolog: „Demisia nu era surprinzătoare. ceea ce a fost surprinzător este votul masiv pt retragerea sprijinului politic. PSD profită de absenţa opoziţiei pentru a-şi rezolva interesele proprii. România a intrat într o fază de instabitilitate guvernamentală cronică, în care partidele îşi schimba miniştrii în funcţie de interesele grupurilor; care vine în continuitatea unei perioade de instabilitate generală politică. După 2008, niciun prim-ministru după Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a mai încheiat mandatul de 4 ani.”

Cristian Tudor Popescu, jurnalist: „Poţi să dai acest răspuns ca partid că ţi-ai înlăturat propriul guvern, pentru că premierul nu a mai putut să se înţeleagă cu un ministru? El având tot dreptul să îl revoce. În loc să forţeze moţiunea de cenzură, mergând în Parlament cum a făcut Sorin Grindeanu, deci refuzând demisia. Preşedintele Iohannis nu mai este în situaţia foarte clară să nu mai numească un premier de la PSD, pentru că e vorba de o demisie, nu e ca în cazul lui Grindeanu când este înlăturat propriul Guvern.”

Premierul Mihai Tudose a fost investit în funcţie în iunie anul trecut, după demiterea Guvernului Grindeanu, la şase luni de la investire, prin moţiune de cenzură a PSD.

sursa: stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *