Rachetele antigrindină se vor lansa de la Lugoj. Două baterii vor fi instalate lângă fostul hipodrom

Consilierii locali lugojeni au pe ordinea de zi a şedintei de joi, 25 mai, un punct privitor la acordarea dreptului de folosinţă gratuită a unei suprafeţe de 2.565 de mp Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, pentru construirea unui punct de lansare a rachetelor antigrindină, lângă fostul hipodrom.

“Ieri, am fost sunat de la Ministerul Agriculturii pentru această problemă. Va fi un punct de unde se vor lansa rachete pe bază de siliciu, două baterii, care vor fi lansate atunci când, meteorologic, se prevede apropierea unei calamităţi. Vor fi doi oameni angajaţi permanent, colaborarea vai fi între minister şi noi. Din punctul asta de vedere vom fi mai protejaţi împotriva acestor fenomene”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Lucrările la ridicarea punctului de lucru vor începe în perioada următoare şi vor fi suportate de către Ministerul Agriculturii.

Potrivit Direcţiei Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, sistemul antigrindina din Romania e pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la 2.000.000 de hectare.

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Potrivit sursei citate mai sus, anul trecut existau 14 puncte de lansare a rachetelor în unitatea din Prahova, şapte în cea de la Iaşi şi 11 la unitatea din Vrancea. În ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindină în zonele Prahova şi Buzau şi în jur de 100 în zona Iaşi.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de şoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindină. Un amestec  exploziv de acetilenă şi aer este împins în camera inferioară a maşinii. Unele sisteme utilizeaza şi oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

sursa: cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *