Reacţia Comisiei Europene; “Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată”

“Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România”, anunţă într-o declaraţie comună preşedintele Comisiei, Jean Claude Junker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

Textul mai spune că “ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupției este esențială, pentru ca să fie luată în calcul eliminarea monitorizării prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

În plus, Comisia Europeană “atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu Ordonanţele de Urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.”

“Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”.

sursa: stiri.tvr.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.