Reacţii după ce PSD limitează transportul gratuit al studenţilor, în urma protestelor la care ei au venit cu trenul

După măsura populistă a Guvernului PSD care a oferit transport gratuit studenţilor, parlamentarii PSD încep să ia înapoi ceea ce a dat Executivul.

Un proiect de lege depus la Senat de fostul ministru de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici (senator PSD de Tulcea) şi Florin Cîţu (senator PNL de Bucureşti) prevede ca studenţii să aibă transport gratuit doar cât să meargă la şcoală – între localitatea de domiciliu şi cea în care învaţă. Facilitatea intrase în vigoare la 1 februarie ac, când studenţi din toată ţara au profitat de ea ca să vină la proteste în Bucureşti, în mişcarea antiguvernamentală.

Tot Teodorovici, în tandem cu Ştefan Mihu (senator PSD de Constanţa, fost şef al Administraţiei Financiare Constanţa), vor să acorde şi liceenilor acest drept. Proiectul a primit aviz favorabil la 14 februarie de la Comisia pentru Buget şi Finanţe din care fac parte cei trei iniţiatori, Cîţu fiind vicepreşedinte, Mihu fiind secretar.

Pentru studenţi este o restricţie, pentru liceeni este binevenit. „Practic, acum senatorii partidului de guvernământ doresc să îi priveze pe studenţi de dreptul pe care chiar ei l-au acordat acestora în urmă cu o lună. Este interesant de urmărit punctul de vedere al Guvernului legat de această propunere. De asemenea, sunt sigur că organizaţiile reprezentative ale studenţilor nu vor fi impasibile şi vor depune diligenţe pentru ca acest amendament să nu se regăsească în forma finală a legii de aprobare.

Referitor la aplicare şi pentru elevii din ciclul liceal, propunerea este bună şi merită să fie reluată individual. Astfel, pe lângă reducerea de 50%, care este un drept existent de 22 de ani, elevii navetişti de liceu vor putea avea transportul feroviar gratuit pentru ruta pe care naveta spre unitatea de învăţământ. Dar, aici problema constă în numărul de cazuri care se pot încadră, un număr foarte mic de elevi făcând naveta cu trenul, din cauza lipsei traseelor. Reiterez pe această cale modificarea legislaţiei în vigoare şi decontarea navetei pentru toţi elevii navetişti, indiferent de preţul plătit de acesţia pe abonament, în prezent firmele de transport având tarife mai mari decât plafonul maxim impus de Guvern, cei care ies în pierdare la final, fiind, din păcate, tot elevii“, consideră Constantin-Alexandru Manda, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *