Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare generează dispute cu Inspectoratul Şcolar

Înscrierile pentru clasa pregătitoare aduc nemulțumiri la nivelul județului Timiș dar și totodată în Lugoj.

Până acum, părinții aveau posibilitatea să își expună preferințele cu privire la învățători și să intervină după repartizarea copiilor în clase, discutând cu ceilalți părinți, dacă voiau să schimbe clasa, astfel încât, pe cât posibil, copiii lor să ajungă în clasa pe care o preferă.

Aura Da­nie­­lescu, inspector școlar ge­ne­ral, a comunicat în cadrul u­nei videoconferințe că, la fel ca anul trecut, în această sesiune de înscrieri copiii vor fi repartizați în ordine alfabetică, în mod egal și echitabil în clasa fiecărui învățător, iar părinții nu vor mai avea de acum înainte putere decizională în ceea ce privește această chestiune.

“Aceasta procedură este în vi­goare de anul trecut, în spi­ritul Legii 52/2003 privind tran­sparența decizională în administrația publică. Având în vedere problemele care s-au creat de-a lungul timpului, nu cred că sunt firești schimburile acestea. Sunt firești transferurile. Elevii pot fi mu­tați de către părinți dintr-o clasă în alta, pe lo­cu­ri­le ră­mase libere, prin transfer. Nu cred că ar trebui să ne alegem învățătorii, ac­cep­tăm faptul că suntem pregătiți să îi formăm pe copiii lor, din punct de vedere edu­ca­țio­nal, să le conducem destinele în învățământul primar și este firesc, până la urmă, să se li­niștească, să-și înscrie copiii la învățământul primar, iar în luna septembrie aceștia să fie repartizați la clasă“, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general.

Copiii sunt defavorizați

Atât cadrele didactice, cât și părinții viitorilor elevi sunt ne­mulțumiți de situația creată. Aceștia consideră că reparti­zarea făcută în acest mod este în defavoarea copiilor.

“Ni s-a recomandat să realizăm niște proceduri interne la nivelul unităților de învățământ, lucru pe care l-am și făcut, comisia de înscriere noi am pus-o la punct înainte de videoconferința doam­nei inspector. Procedura a fost votată în Consiliul de Administrație, deci dacă vorbim despre descentralizare, doamna inspector nu are absolut nicio competență să vină să bată cu pumnul în masă. Am studiat cu atenție atribuțiile Inspectoratelor Școlare și nu scrie nicăieri că ar fi de competența lor să se amestece în organizarea internă, mai ales că la școala noastră nu sunt litigii care să justifice intervențiile externe“, a declarat Dolores Kiss, învățătoare la Școala Gim­nazială “Eftimie Murgu”

“Bineînțeles că m-ar deranja. Cred că majoritatea pă­rinților este de aceeași pă­rere. Îmi duc copilul la în­vă­țătoarea pe care o doresc eu, în clasa pentru care am optat. Aici vreau, am discutat aceste detalii cu două luni înainte și clar nu sunt de a­cord cu această schimbare”, a declarat Oana Paulescu, părinte.

Pe de altă parte, sunt școli care consideră că procedura nu ar trebui să creeze probleme, deoarece actul edu­ca­țio­nal ar trebui să aibă aceeași ca­litate, indiferent de în­vă­ță­tor.

“Noi mergem pe ideea că elevii vor fi la fel de bine instruiți indiferent de clasă, materia este aceeași. Nu îmi fac probleme că într-una dintre clase elevii vor face mai mult și în alta mai puțin. Cadrele didactice ar trebui să fie la fel de capabile”, a declarat Florin Mariș, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Lugoj.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.