Românii pot călători în Canada fără vize, de astăzi. Procedura de obținere a autorizației de călătorie

Românii vor putea călători în Canada fără vize, începând de vineri, de la ora 16.00, pentru şederi de maximum 6 luni în scop turistic, pe baza oricărui paşaport românesc valabil.

Conform regimului aplicabil resortisanţilor tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare în Canada, cetăţenii români care intenţionează să meargă cu avionul spre Canada, pentru şedere sau tranzit, trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizaţia de călătorie electronică eTA se va putea obţine doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicaţia aferentă va deveni disponibilă pentru cetăţenii români numai de vineri, 1 decembrie 2017, de la orele 16:00 (ora României). În consecinţă, cetăţenii români care şi-au planificat zboruri directe cu destinaţia Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu pot obţine eTA anterior îmbarcării şi nu pot intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate.

Românii care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un paşaport valabil, fără a mai fi necesară obţinerea eTA.

Autorizaţia de călătorie electronică (eTA) reprezintă o cerinţă impusă tuturor cetăţenilor străini exoneraţi de obligativitatea vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizaţia eTA are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilităţii paşaportului).

Procedura obţinerii eTA este simplă, durează doar câteva minute şi se realizează exclusiv online, prin completarea unui formular electronic cu datele personale ale pasagerului. Pentru obţinerea eTA şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil, indiferent de tipul acestuia (paşaport simplu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu temporar, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu).

Cetăţenii români care deţin deja o viză canadiană valabilă o pot utiliza în continuare, până la expirarea termenului de valabilitate, fără a mai fi necesară obţinerea eTA.

Românii care au obţinut deja eTA după data de 01.05.2017, întrucât se încadrau la categoriile cărora li s-a aplicat prima etapă de liberalizare a regimului de vize (titulari ai unei vize de rezidenţă temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA), pot continua să călătorească cu avionul în Canada, pe baza aceleiaşi eTA, până la expirarea valabilităţii acesteia sau a paşaportului.

De asemenea, cetăţenii români care intenţionează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să să lucreze, indiferent de durată, trebuie să obţină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *