S-a stins din viață Harry Deutsch, un reper sportiv al Lugojului

S-a stins din viață Herrman Deutsch, ”nea Harry”, așa cum l-au știut lugojenii; un om deschis, amabil, spiritual, mereu în mișcare și interesat de nou ( a deprins tainele calculatorului pentru a comunica mai bine cu rudele și cei apropiați, aflați peste hotare).

Timp 30 de ani a învățat copiii din Lugoj să se dezvolte armonios, practicând înotul la ”bazinul mic”. La viața lui, nea Harry a fost înotător, poloist, voleibalist, arbitru de handbal, ba chiar și vajnic patinator pe Timișul înghețat!

Pe lângă echipa de polo, pe care a adus-o până la promovarea în Divizia A, a fost președinte al Comisiei de volei a Lugojului. În anii 1960-65, a organizat un campionat municipal de volei cu șase echipe de băieți și patru de fete (la fete, excelau echipele Liceului Iulia Hasdeu, condusă de Mia Biriș și Școlii Profesionale Textile, condusă de d-na Berenyi).

În martie 2012, fostul sportiv Herrman Deutsch a fost recompensat printr-o Diplomă de Excelență din partea municipalității, oferită de primarul Francisc Boldea. Portretul lui a apărut și în volumul din 2002 al Smarandei Vultur, ”Memoria salvată – Evreii din Banat, ieri și azi”.

Născut la Lugoj în februarie 1926, a făcut Şcoala de antrenori de înot la Academia ANEF în 1952. Era o şcoală de trei luni.

”Când am venit înapoi, la Lugoj era deja construit bazinul olimpic. Condiţiile pentru sport erau excelente. Bazinul s-a construit relativ repede, cu multă muncă voluntară, cum se spunea pe atunci, deşi nu era chiar voluntară. Ţin minte că nu puteai să te înscrii la şcoală la Brediceanu dacă nu făceai muncă patriotică la bazin. Ștrandul aparținea de IGOL, strămoșul Meridianului de astăzi”, spunea anul trecut Harry Deutsch, într-un amplu interviu pentru ”Redeșteptarea”.

În sezonul 1956-57, cu Herrman ”Harry” Deutsch, pe post de antenor (şi jucător), echipa Lugojului a promovat în Divizia A la volei, dar lipsa unui bazin acoperit a împiedicat-o să continue pe prima scenă a țării, așa că locul a fost cedat echipei ”Progresul” București.

Nea Harry ne-a părăsit la mijloc de iulie 2018, la 92 de ani. Lasă în urmă amintirea unui om pozitiv, de un optimism molipsitor, care efectiv te încărca de energie. Înmormântarea va avea loc luni, 23 iulie, la ora 15, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Gh. Doja.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.