Scandalos: Rom filmat in timp ce jura si injura sub supravegherea preotului

Scene incredibile într-o biserică din Ghiroda, la finele anului trecut. Cinci romi au intrat în lăcașul de cult pentru ca unul dintre ei să jure că nu ar fi întreținut relații sexuale cu nora sa. Ei vorbesc ca la ușa cortului și cel care jură este supravegheat de un preot care îl învață cum să jure și nu pare deranjat deloc de limbajul folosit. Toată scena a fost filmată.

Circul s-a petrecut la începutul lui noiembrie, anul trecut. Totul se pare că s-a întâmplat, povestește cel care ne-a trimis imaginile pe adresa redacției, în biserica din Ghiroda. Cinci romi au intrat în lăcașul de cult pentru a rezolva o problema ce îi măcina. Unul dintre ei era acuzat de ceilalți că ar fi întreținut relații sexuale cu nora sa. Cu toții au mers la biserică pentru ca acuzatul să jure că nu ar fi adevărat.

„Să mă scuzi că spun aici că la noi să spune pă direct, întră țigani. A … pă norăsa”, îi spune senin unul dintre romi preotului care era și el prezent.

„Am avut nouă nurori. Nici pă una n-am … și n-am avut dragoste cu ea”, se apără acuzatul.

Bărbatul este pus în genunchi în mijlocul bisericii, cu mâna pe cruce și Evanghelie. Preotul este cel care îl învață ce să spună, iar romul repetă vorbele spuse de slujitorul Domnului.

„Și acuma ziceți. Jur în fața lui Dumnezeu, în fața lui Hristos, fiind în biserică, că eu, și vă dați numele, nu am avut nici o relație cu nora mea, nu am întreținut relații sexuale și că nu am profitat de ea. Acesta este adevărul și numai adevărul. Dumnezeu să primească jurământul meu. Amin. Să sărutați crucea și Evanghelia și așa să fie cum ați spus”, repetă încet preotul, îngânat după fiecare cuvânt de cel acuzat.

La începutul filmării poate fi observat și cel care înregistrează cu telefonul mobil toată scena. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 22 de ani care a fost reținut în august 2017 după ce a lovit o bătrână cu mașina, în Ghiroda, și a fugit de la fața locului. A fost prins, însă, la câteva zile după aceea și a petrecut 24 de ore în arest.

Reacția Arhiepiscopiei Timișoarei: Vom declanșa o cercetare internă. Jurămintele de felul acesta nu fac parte din practica Bisericii Ortodoxe.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei, preotul Ionel Popescu, transmite că Centrul Eparhial regretă cele întâmplate și că miercuri, 10 ianuarie, va avea loc o cercetare internă pentru a se analiza cazul și a se lua măsurile care se impun.

„Centrul Eparhial regretă că s-a întâmplat un astfel de lucru în biserică, întrucât jurămintele de felul acesta nu fac parte din practica Bisericii Ortodoxe. Noi nu avem astfel de rânduieli și, ca atare, ne exprimăm părerea de rău că părintele a acceptat presiunile făcute de cetățenii respectivi asupra sa. În altă ordine de idei, mâine dimineață vom declanșa o cercetare internă pentru a analiza atent cazul și a lua măsurile care se impun”, a spus preotul Ionel Popescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Givoco sa jura ca Nui adevărat la vb ce le ascos

Posted by Fanika Fane on 4 Noiembrie 2017

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *