Scumpirea tigaretelor din Serbia scade importurile ilicite din Timis

Cantitatea ilegală de țigarete aduse în Timiș din Serbia este în continuă scădere în ultima perioadă, anunță Direcția Regională Vamală Timișoara. Motivul: prețul acestor produse accizabile a crescut în Serbia și nu se mai justifică aducerea ilegală peste graniță în România.

Prin situarea Timișului la granița cu Serbia județul era unul cu risc crescut atunci când vine vorba despre importul ilegal de țigarete. Comerțul ilicit cu aceste bunuri a scăzut semnificativ în ultima perioadă, a declarat Gabriel Moldovan, director executiv în cadrul Direcției Regionale Vamale Timișoara. Conform oficialului, creșterea prețului țigaretelor din Serbia a făcut ca importul fără plata taxelor vamale să nu mai fie la fel de rentabil.

„În ultima perioadă se constată o scădere treptată a traficului cu țigări din Serbia. Contrabanda cu aceste bunuri nu mai este un business atât de bun, pentru că țigaretele s-au scumpit în țara vecină, iar riscul nu mai merită pentru cei care practicau acest import ilegal. Mai sunt țigaretele din Macedonia, acolo mai sunt încă ieftine, dar și riscul este mai ridicat, țigaretele trebuie să tranziteze prima dată Serbia, iar ulterior să ajungă în România, ceea ce sporește semnificativ riscul ca marfa să fie interceptată”, a declarat Gabriel Moldovan.

Conducătorul Vămii ne-a mai declarat că în ultima perioadă Timișul nu poate fi considerat un județ cu risc vamal superior față de alte județe, aceasta chiar dacă este situat la frontieră. Timișul are graniță cu Serbia și cu Ungaria. În ceea ce privește comerțul licit de bunuri, Serbia se află în topul importurilor legale de bunuri, a mai spus Moldovan.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.