Se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Azi se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. ‘Unirea Mică’, de la 24 ianuarie 1859, care a cosfinţit lipirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat românesc este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

24 ianuarie 1859 este una dintre cele mai importante zile din istoria României. Atunci domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, un prim pas spre România de astăzi.

Un proces care a început cu 10 ani înainte. Atunci când se realiza uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Au trecut opt ani, până când deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Au urmat lucrările Congresului de la Paris din 1856, care a hotărât, ca urmare a obiecțiilor ridicate de Austria și Înalta Poartă, ca statutul definitiv al Principatelor să nu fie stabilit prin tratatul de pace, ci doar să se consulte dorința moldovenilor și muntenilor în problema Unirii.

În acest context, în ambele Principate, conducătorii mișcării unioniste s-au organizat în câte o formațiune politică denumită “partida națională”. Apoi, în primele luni ale anului 1857 s-a constituit un Comitet central al Unirii. Au venit apoi adunările ad-hoc din Moldova și din Țara Românească, adunări care au întrunit deputați boieri și țărani. Chemați să se pronunțe în problema unirii, participanții au dat răspunsul pozitiv prin cele două Rezoluții aproape identice în care cereau: Unirea Principatelor într-un singur stat.

O comisie a Puterilor Garante, printre care Rusia, Franța și Anglia, a analizat hotărârile, iar pe baza acestora s-a semnat, în 1858, Convenția de la Paris, care a reprezentat cadrul constituțional pentru organizarea celor două principate. După care au venit alegerile.

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1859, în cadrul unei întâlniri a membrilor Partidei Naționale din Moldova, Mihail Kogălniceanu propune drept candidat unic pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, susținător al luptei unioniste. Iar în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Naționale din ţara Românească s-au reunit la hotelul Concordia din București unde, pentru prima oară, s-a formulat cu voce tare ceea ce până atunci fusese doar o năzuință: alegerea lui Cuza ca domn al ambelor Principate.

sursa: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.