Sergiu Novac, lugojeanul care a cucerit Europa

Deși matematica este o materie grea, ”regina tuturor științelor”, cum este adesea denumită, reușește să găsească adepți în rândurile tinerei generații.

Un bun exemplu este lu­go­jea­nul Sergiu Novac, elev al Colegiului Național ”Co­riolan Brediceanu”, olimpic la matematică, cu un palmares demn de toată lauda.

Ideea materialului viza un re­portaj despre un număr zece care aduce “fală Logojului” , dar ea s-a transformat într-un interviu, pentru că există o poveste care trebuie spusă. Cu toate că are un program încărcat chiar și în perioada vacanței, Sergiu Novac a găsit timp să acorde un interviu pentru Redesteptarea.

– Cum a început pasiunea ta pentru matematică?
– Nu aș putea spune când a în­ceput. Un moment care mi-a rămas în minte este din clasa a cincea, când am primit o problemă mai dificilă la clasă și am fost singurul care a rezolvat-o. .
– Te-ai simțit atras de a­ceastă materie sau cei din jur ți-au îndreptat pașii că­tre științele exacte?
– Părinții mei au încercat me­reu să mă ajute când a­veam nevoie pentru școală și poate m-au ajutat mai mult la matematică, în sensul că atunci când eram mai mic îmi arătau lucruri în plus față de ce făceam la clasă, iar mie mi-a plăcut, doream me­reu să știu mai mult decât ar fi fost necesar.
– Tinerii de vârsta ta se lasă ușor distrași de ten­ta­țiile pr­ezente la tot pasul. Cum îți menții motivația pentru a participa la olimpiade și concursuri?
– Motivația pentru concursuri și olimpiade e ușor de găsit. Mai greu e să te motivezi să lucrezi, chiar și a­tunci când nu ești în cea mai bună formă. Referitor la ten­ta­ții, nu sunt persoana care să refuze o ieșire în oraș cu prietenii, dar am grijă să nu exagerez, să îmi las timp și pentru pregătire.
– Ce rezultate ai obținut până acum?
– Cele mai relevante cred că sunt premiile I de la ultimele două ediții ale Olimpiadei Naționale, alături de men­țiu­nea de anul trecut de la O­limpiada Internațională Tuy­maa­da și argintul de la Balcaniada de anul acesta.
– Care crezi că a fost cea mai deosebită experiență de până acum la concursurile la care ai participat?
– Cea mai frumoasă ex­pe­rien­ță a fost anul trecut la Tuy­maada, în Iacuția. Deși rezultatul de atunci a fost puțin dezamăgitor pentru mine, am legat niste prietenii speciale acolo.
– Cum faci față emoțiilor?
– Prost. Nu am reușit încă să găsesc antidotul pentru emo­ții. Sunt uneori perioade în care, deși mă pregătesc intens, nu am niciun concurs, astfel nu știu unde mă situez, iar la primul concurs care vine după o asemenea perioada e destul de greu.
– Cât de mult contează spri­jinul profesorilor și al celor din jur?
– Mult. Nu vreau să exagerez, pentru că cel mai mult depinde de tine, dar e mult mai plăcut să știi că sunt oameni care te-au sprijinit și care se vor bucura pentru reu­șită, dar te vor susține în con­­tinuare chiar dacă nu reușești.
– În afară de matematică, ce alte hobby-uri ai?
– Nu am foarte mult timp pentru hobby-uri. Îmi place să socializez, să mă plimb, să ascult muzică, nimic foar­te special
– De ce crezi că majoritatea elevilor antipatizează matematica?
– Matematica are o fru­mu­se­țe aparte, dar o poți descoperi doar atunci când începi să înțelegi dedesubturile și legăturile despre care nu știai că există. Singurul mod în care poți ajunge însă la a­cestea este dacă treci prin ma­tematica de la școală. Ele­vii obișnuiți nu ajung prea des la aceste lucruri i­ne­dite pentru că găsesc in­trod­ucerea prea laborioasă, cred.
– Unde te vezi în viitor? Do­rești să studiezi mai departe în România?
– În viitor as vrea să rămân implicat în matematică. Nu m-am hotărât încă dacă voi studia în România sau în străinătate, dar momentan mă gândesc să revin în țară, chiar dacă îmi voi face studiile în altă parte.
– O ultimă întrebare. Au me­ritat eforturile pe care le-ai depus în toți acești ani?
– Pot spune că da. Pentru mi­ne cel puțin, răsplata nu constă doar în rezultatele de la olimpiadă.
Există anumite mici satisfacții în pregătirea de zi cu zi, care mă motivea­ză și îmi amintesc de ce fac ceea ce fac.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.