După 40 de ani! Sistemul de tratare a apei de la uzina mică a Lugojului va fi modernizat

Municipalitatea lugojeană a găsit sumele ne­ce­sare pentru reabilitarea celei mai mici uzine de tratare și pompare a apei, din Lugoj, cunoscută și ca uzina numărul 3, aflată în funcțiune de 40 de ani.

Instalația de tratare a apei, amenajată pe strada Vicențiu Babeș, nu a beneficiat până în prezent de nici un proiect complet de modernizare, fiind realizate în ultimii ani doar câteva îmbunătățiri, care însă nu au reușit să rezolve problema calității apei livrată la robinete, mai ales pe timpul verii.

Uzina 3, construită în anii ’70, dispune de 12 foraje de adâncime, asigură 15-20% din cantitatea necesară în municipiu și ajută uzinele 2 și 1 la menținerea presiunii pe rețea.

De la această uzină sunt alimentați lugojenii care lo­cu­iesc în cartierul Bocșei și parțial cei din cartierele Sta­dion și Țesători.

Săptămâna trecută, autoritățile locale au anunțat că au finalizat pro­iec­tul de reabilitare a în­tre­gu­lui sistem de tratare a apei al Uzinei 3, care folosește în prezent o tehnologie veche de peste 40 de ani, prin care apa captată din foraje este dez­in­fectată doar cu clor. Noua soluție tehnică pentru care s-a optat are în vedere im­plementarea unei teh­no­lo­gii moderne, de ul­ti­mă ge­ne­rație, folosită și în țările dezvoltate.

Sistemul de tratare urmează să cuprindă trei faze de dez­in­fectare bac­te­riologică. Înainte de tri­miterea în rețea, apa ur­mea­ză să treacă prin treapta mecanică care va folosi așa-numitul cărbune activ, apoi se va aplica un tratament chimic cu produse moderne, iar în final apa va fi purificată cu o instalație de ultraviolete pen­tru distrugerea bacteriilor care dau unu miros neplăcut.

“Am reușit să finalizăm proiectul de reabilitare completă a sta­ției de tratare de la uzina trei, pe care l-am avut în vedere de mai mult timp. Urmează să scoatem lucrarea la licitație și imediat după ce se finalizează această fază, ne apucăm de lucru. Suma alocată este de 4,8 milioane lei. După fi­na­li­zarea execuției sperăm să nu mai avem probleme cu cali­ta­tea apei livrată de uzina mică. Având în vedere că în car­tierul Bocșei, care pri­meș­te apă de la acest obiectiv, s-au introdus țevi noi de plastic, odată cu noua stație de tratare a apei care urmează să fie realizată, calitatea apei se va îmbunătăți radical”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lu­gojului.

Societatea Me­ri­dian 22 a anunțat că, în­cepând de săptămâna vii­toa­re, în cartierul Bocșei va începe montarea bran­șa­men­telor pe noua rețea de apă a utilizatorilor casnici.

Cele trei uzine de apă ale Lugojului au beneficiat începând cu 2008 de modernizarea echi­pa­men­telor de captare și pompare, fiind înlocuite pompele și montate convertizoare de frec­vență la foraje, care asi­gu­ră în mod automat e­­chi­librarea presiunii din sistem.

Fiecare uzină este con­dusă în mod electronic printr-un computer.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.