Solişti de operă şi instrumentişti de mare valoare la Gala Premiilor Lugojene 2017

Cea de-a șaptea ediție a Galei Premiilor lu­gojene, organizată după o pauză de pa­tru ani, se anunță a fi un eveniment de elită, care va răsplăti excelența în di­fe­rite domenii de activitate: cultură, în­vă­țământ, sport, administrație etc. Orga­nizată de Primăria municipiului Lugoj în parteneriat cu Fundația Europeană Dră­gan, gala este programată vineri, 8 de­cembrie, de la ora 18, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”.

Marele Premiu din acest an va reveni cântăreței de operă Au­ra Avram Twarowska. Năs­cută la Lugoj, mezzosoprana are la activ peste 400 de spectacole în zece stagiuni la O­pera de Stat din Viena. A de­butat pe scena Operei Na­țio­nale Române din Ti­mi­șoa­ra, în decembrie 1997, în o­pera ”Carmen” de Bizet. Ca­riera ei a continuat pe scenele operelor din București, Cluj Napoca, Opera de Stat din Viena, Volksoper Viena, Musik­verein Viena, Ateneul Român, Sala Radio, Concertgebouw Amsterdam, Filarmo­nica din Berlin, etc. Este Doc­tor în Muzică al Uni­ver­sității Naționale de Muzică București, director artistic al Concursului Internațional de Interpretare Vocală Sabin V. Drăgoi, din Timișoara și al Festivalului Internațional “Lugoj Clasic”.

Programul artistic al Galei Premiilor lugojene va fi su­s­ți­nut de soliști de operă și in­strumentiști de mare valoare. Alături de mezzosoprana Au­ra Twarowska, vor cânta so­pra­nele Veronica Anușca, Dia­na Chirilă, Elisabeta Ma­rin și Sorina Silvia Munteanu, tenorii Cosmin Ifrim și Liviu In­dricău, pianiștii Manuela Ia­na Mihăilescu, Dragoș Mi­hăi­lescu și Silviana Cîrdu.

Soprana Veronica Anușca a absolvit cursurile de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din Bu­cu­rești. Este colaborator per­ma­nent al Operei Naționale București, câștigătoare a Marelui Premiu al Concursului International Sabin V. Dră­goi, Timișoara și a fost dis­tinsă cu Premiul și Medalia de Excelență pentru Per­for­manță Artistică în Gala Pre­mii­lor UNIMIR – 2011.

Diana Chirilă, formată la școala muzicală a Lugojului, este soprană a Operei Na­țio­nale Române din Timișoara. Din 2015 este Doctor în fi­lo­logie al Universității de Vest din Timișoara.

Duo Mihăilescu este al­că­tuit din pianiștii Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mi­hăi­lescu. Duo Mihăilescu a fost invitat la festivalul Klavierwoche din Heidelberg, Germania, la festivalul Pianorama din Florenţa, Italia, la Centrul Cultural Român din Szeged, Ungaria, la Conservatorul Superior de Muzică Victoria Eugenia din Granada, Spania, etc. Manuela Iana Mihăilescu este inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului ”Zilele muzicii la Oravița” (ajuns la ediția a zecea).

Tenorul Cosmin Ifrim este câștigătorul Marelui Premiu și a șapte premii speciale în cadrul Concursului International de Tenori “Traian Gro­ză­vescu”, Lugoj, 2000. În toamna aceluiași an a fost an­ga­jat de directorul Ioan Holender ca solist al Operei de Stat din Viena, unde, pentru performantele sale artistice, a fost decorat cu medalia Eberhard Waechter. Cântă la Opera de Stat din Berlin, O­pera de Stat Munchen, Opera din Roma, Opera Tel Aviv, Festivalurile Internaționale G. Enescu, Savonlinna, Sapporo, etc.
Lugojeanul Liviu Indricău –tenor – este absolvent al U­niversității de Muzică Bu­cu­rești și din 2014 solist al O­perei Nationale București. Susţine recitaluri şi concerte la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Naţional „George E­nescu”, Sala Thalia din Sibiu, etc. În 2013 a primit Trofeul de Excelență în cultură în ca­drul Galei premiilor lugojene.

Soprana Elisabeta Marin este absolventă a Unversității Naționale de Muzică Bu­cu­rești și a Musik und Kunst Privatuniversität Wien. Ca solistă a Operei de Stat din Viena, a cântat până în prezent în aproximativ 150 de spectacole. Shan­ghai, Beijing (A­sia), Nor­vegia, Olanda, Ger­m­ania, Franța, Austria sunt alte repere geografice un­de numele sopranei poate fi în­tâlnit.

Soprana Sorina Silvia Munteanu este solistă a ope­re­lor din București, Ti­mi­șoa­ra, Cluj-Napoca, Craiova, Bu­dapesta, Sofia, etc, Doctor în Muzică al Academiei de Muzică “Ghe. Dima” Cluj Na­poca și conf. Univ. Dr al Fa­cultății de Muzică și Teatru Timișoara.

Lect. univ. dr. Silviana Cârdu de la Facultatea de Mu­zică din Timișoara, absolventă a aceleași facultăți și Doctor în Mu­zică al Academiei de Mu­zică „Ghe. Dima”Cluj Na­po­ca, va asigura a­com­paniamentul la pian.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.