Spital Municipal nou la Lugoj, sau doar promisiune electorală?

Ideea unui spital nou la Lugoj nu este o noutate.

Încă de pe timpul administraţiei Martinescu, în 2008, un om de afaceri  şi un profesor universitar stabilit în Germania ,visau la o clinică privată con­struită de la zero la Lugoj.

Spitalul privat era proiectat pentru a avea patru nivele şi 120 de paturi, dintre care 40 la secţia de nou-născuţi.

Suprafaţa totală construită a edificiului ar fi fost de 2.000 mp. Fără aparatură, in­vestiţia se ridica la 1.700.000 euro, la nivelul anului 2008.

Instituţia sanitară ar fi beneficiat de un centru Spa, cu piscină a­coperită, saună, masaj, fiziotera­pie, plus patru locuinţe de serviciu pentru medici.

Soarta schimbătoare a aface­ri­lor şi vânturile potrivnice ale po­liticii au spulberat acest pro­iect, dar asta nu înseamnă că i­deea unui spital nou la Lugoj nu este valabilă. Ba din contră.

Actualul spital, ”cel mult pe linia de plutire”

Mai recent, un lider de partid din Lugoj s-a pronunţat pentru acest proiect îndrăzneţ, dar absolut necesar.

”Spitalul Municipal Lugoj tră­ieşte de pe o zi pe alta, nefiind susţinut suficient de Primăria Lu­goj şi de Consiliul Judeţean Timiş. Eforturile medicilor şi ale managementului au dus la creşterea încasărilor per pacient, însă această creştere nu este suficientă. Pentru noi, lugojenii, situația Spitalului Municipal și demararea demersurilor pentru construirea unui spital nou, precum și situaţia instituțiilor de învățământ din Lugoj, trebuie să fie prioritatea anului în care tocmai am pășit”, a declarat Clau­diu Alexandru Buciu, pre­şedintele PNL Lugoj.

Dr. Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal, subscrie total.

El e de părere că în actuala organizare, spitalul lugojean poate fi cel mult pe linia de plutire:

”De când am venit la Lugoj, eu întotdeauna am spus că aici e nevoie de un spital nou. Cel vechi, ridicat prin subscripţie publică la 1906, poate fi adus cel mult pe linia de plutire, dar nu poate fi făcut profitabil. Lipsesc circuitele care se solicită în secolul XXI, sunt pierderi de curent şi pe reţeaua de apă. În Europa, există spitale pavilionare, dar acolo reţeaua de legătură între clădiri este altfel organizată, inclusiv subteran, ceea ce la noi lipseşte. Cât timp nu vom avea o infrastructură, nu vom avea un spital demn de secolul XXI”.

Noua policlinică, evaluată la 700.000 de euro. Planurile sunt gata

Dar, până la construirea unui spital nou, o soluţie excelentă ar fi o nouă policlinică a spitalului.

Nici această idee nu este întru totul nouă. Directorul spitalului spune că:

”Anul trecut am vrut să fac Policlinica la subsolul clădirii principale, dar Sanepidul a spus că nu dă avizul din motive igienico-sanitare, fiind subsol, dar și din cauză că înălțimea tavanului, de 2,20 metri, este insuficientă. Soluția era în altă parte, dar singura clădire disponibilă, Pavilionul T.B., nu putea fi folosit. Mai mult, fiind vorba de TBC, nu se poate construi la o distanță mai mică de 50 metri. Atunci mi-a venit ideea unei clădiri separate, care să comaseze toate cabinetele. Dimineața ar func­țio­na în regim ambulatoriu, iar după masa, ca și cabinete private, ceea ce ar aduce venituri spitalului”.

Noua clădire ar fi situată după parcarea de lângă laborator, cu ieșire pe strada Viorelelor.

Deocamdată, există un plan realizat de arhitect și o estimare de costuri. Clădirea va avea un singur nivel, iar prețul este estimat la 700.000 de euro.

21 de cabinete, sursă de venit pentru Spital

”Vor fi 21 de cabinete, fiecare cu două camere, cu săli de așteptare și vestiar, făcute după lege. Suma nu este prea mare. Ar fi o investiție pe următorii 50 de ani”, arată dr. Erwin Floroni.

Directorul spitalului e în­cre­­dințat că soluţia cu toate ca­bi­netele de ambulator la un loc este foarte bună:

”Ar degreva în mare parte circulaţia din curtea spitalului. Mai mult, se va evita pierderea de cazuistică de la un cabinet la altul. Ceea ce se poate face într-un sfert de oră, se face acum în două ore sau mai mult şi ne mirăm atunci că oamenii merg la cabinetele private. În al treilea rând, o po­li­clinică modernă ar asigura o sursă de venit cu Casa Ju­deţeană de Asigurări de Sănătate şi una în auxiliar, prin închirierea sau concesionarea unor cabinete. Cu chirie la medicii privaţi, cu procent din profit şi cu ambulatoriul la îndemână s-ar degreva şi Compartimetul de Primiri Urgenţe. Plus că medicii privaţi, care au cabinete, nu ar mai sta prin oraş. După masa aceşti medici ar veni la Policlinica Spitalului”.

Desigur, totul depinde de deschiderea autorităților și de echilibrul precar al voturilor din Consiliul Local. Cererile sunt bine construite și argumentate, cel puțin în ceea ce privește policlinica. Ea ar putea fi ridicată în doi ani și ar aduce certe bene­ficii Lugojului.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.