Studentul american repatriat din Coreea de Nord a murit

Studentul american Otto Warmbier, repatriat din Coreea de Nord unde a fost ţinut prizonier timp de 17 luni, a murit la un spital din Cincinnati, având leziuni cerebrale grave, a anunţat familia acestuia, informează site-ul agenţiei Reuters.

Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, a fost eliberat la 13 iunie şi se afla în comă atunci când a fost adus în Statele Unite. Potrivit medicilor, tânărul avea leziuni cerebrale grave şi „era incapabil să vorbească, incapabil să vadă şi incapabil să reacţioneze la comenzi verbale, deşi respira de unul singur”.

„Este datoria noastră tristă să vă anunţăm că fiul nostru Otto Warmbier şi-a încheiat călătoria pe pământ. Înconjurat de familia care îl iubeşte, Otto a încetat din viaţă luni la orele 14.20. Din păcate, tratamentele îngrozitoare pe care fiul nostru le-a primit din partea nord-coreenilor nu au făcut posibil niciun alt rezultat dincolo de cel trist pe care l-am experimentat astăzi”, a anunţat familia studentului, într-un comunicat.

Otto Warmbier, student la Universitatea din Virginia, a fost condamnat în martie 2016, în Coreea de Nord, la 15 ani de închisoare şi muncă silnică pentru activităţi contra siguranţei statului nord-coreean. El a fost arestat în timp ce vizita ţara ca turist.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Phenian au anunţat că l-au eliberat pe Warmbier „din motive umanitare”. Circumstanţele detenţiei sale şi tratamentul medical pe care l-ar fi primit în Coreea de Nord au rămas necunoscute, dar rudele sale susţin că bărbatul a fost abuzat fizic.

Tatăl studentului, Fred Warmbier, a declarat că fiul său „a fost brutalizat şi terorizat de către guvernul de la Phenian” şi că nu crede în explicaţia Coreei de Nord, potrivit căreia fiul său a intrat în comă după ce s-a îmbolnăvit de botulism şi a primit un somnifer. Medicii americani care l-au examinat pe Otto War

mbier susţin că nu au identificat niciun semn de botulism.

Preşedintele american Donald Trump a emis un comunicat în care şi-a oferit condoleanţele către familia lui Otto Warmbier şi a denunţat „brutalitatea regimului nord-coreean”.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a precizat că SUA consideră Coreea de Nord responsabilă pentru „detenţia nedreaptă” a lui Otto Warmbier şi a cerut eliberarea altor trei cetăţeni americani – Tony Kim, Kim Dong Chul şi Kim Hak Song.

sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *