Susţinătorii referendumului, în minoritate. Un singur judeţ cu prezenţă la vot peste 30%

După două zile de referendum pentru redefinirea familiei în Constituție, mai puțin de patru milioane de români din cei peste 18 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Doar 20,41 la sută dintre cetățeni și-au exprimat opțiunea și nu a fost atins pragul pentru validarea scrutinului. Fruntași au fost cei din județul Suceava, unde peste 30 la sută dintre oameni au ajuns la secția de votare, în timp ce în Covasna prezența a fost sub nouă la sută.

La doar o oră şi jumătate după închiderea urnelor, Biroul Electoral Central a anunţat prezenta la vot după cele două zile de scrutin. Rezultatul de 20,41 la sută a venit ca un şoc pentru cei care susţin familia tradiţională, pentru că pragul de 30 la sută, necesar validării, nu a fost atins.

Potrivit datelor transmise, la referendum au participat 3.731.704 cetăţeni din ţară şi alţi 121.118 de romani aflaţi peste hotare. Campioni la participare sunt cei din Suceava – singurul judeţ care a depăşit pragul pentru validare. Acolo, prezenta la urne a fost de 30,67%. Pe următoarele locuri se afla Dâmboviţa, cu 28,98%, apoi Bihor.

La polul opus se situează Covasna, cu cea mai mică prezenţă la vot – 8.50%. Interes scăzut pentru referendum întâlnim şi în Harghita – 11,12%, dar şi la Tulcea – cu 14,09%.

În Capitală, au ajuns la urne 15,74 la sută dintre alegători. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în Sectorul 1, unde participarea a fost de 18,51%. În schimb, în Sectorul 3 au votat doar 13,29% dintre cetăţeni.

Potrivit autorităţilor, în cele două zile de vot nu s-au înregistrat incidente majore, dar poliţiştii verifică în continuare mai multe sesizări. Referendumul viza modificarea definiţiei familiei din Constituţie, din forma actuală, care este “căsătoria liber consimţită dintre doi soţi”, în “căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”.

Pentru că scrutinul să fie validat era nevoie de o prezentă la urne a cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *