Sute de camioane româneşti folosite în Belgia, pentru o fraudă de 65 de milioane de euro

Sute de camioane românești au fost folosite în Belgia, pentru o fraudă de 65 de milioane de euro. Procuratura a dispus confiscarea camioanelor, 346 la număr, aproape toate înmatriculate la noi în ţară şi conduse de şoferi români. O mică parte dintre ele sunt înmatriculate în Slovacia.

Dosarul de fraudă socială deschis în 2015 de procuratura belgiană are în vedere firma Jost, una dintre cele mai mari din ţară. Folosind camioane româneşti şi şoferi români, aceasta a relizat active ilegale de 55 de milioane de euro şi o fraudă de 65 de milioane de euro, au anunţat marţi procurorii.

Aceştia caută acum 346 de camioane, identificate ca majoritate înmatriculate în România. Cu ajutorul lor, firma a realizat o imensă fraudă socială. Plătea şoferii la nivelul de salarizare din România sau Slovacia, dar realiza transporturi doar în Belgia, la preţurile de acolo.

“Există indicii care ne conduc spre o organizaţie criminală, spălare de bani și trafic de persoane.”, a declarat procurorul federal, citat de dhnet.be. Activele ilicite realizate ar fi de 55 de milioane de euro. Daunele sunt estimate la aproape 65 de milioane de euro, cu 45 de milioane de euro salariilor neplătite pentru lucrători și 20 de milioane de euro pentru contribuțiile sociale evitate. Cazul raportează 947 victime ale traficului de ființe umane.

Ca parte a investigației, un ofițer de poliție a fost infiltrat în companie. Angajat în Slovacia de o companie, filială a Jost, i s-a oferit un salariu de la 550 la 650 de euro pe lună, pentru a lucra în Belgia.

Potrivit procuraturii, șoferii au avut un ritm de lucru de 18 ore pe zi și au rămas în camioanele lor timp și 8 săptămâni consecutive. Agentul sub acoperire a făcut 6 dușuri în patru săptămâni.

sursa: (Cosmin Stăniloiu) observator.tv

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.