Toaca la Lugoj; a saptea editie

Ca de obicei, în Joia Mare s-a desfăşurat o nouă ediţie, cea de-a şaptea, a manifestării „Toaca la Lugoj”, menită să transmită această frumoasă tradiţie generaţiilor tinere şi nu numai.

Evenimentul, care anunţă sfânta sărbătoare a Paştelui, s-a desfăşurat de la ora 12 la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde au fost instalate 12 toace.

Cea mai veche dintre ele este confecţionată din lemn de frasin, are peste 100 de ani şi aparţine lugojeanului Cotizo Negruţiu.

Primăria municipiului Lugoj este co-organizator al evenimentului, iar primarul Francisc Boldea a inaugurat manifestarea, chiar la această toacă.

„Am adus cu mine cele două ciocănele care au 40 de ani vechime şi pe care le foloseam şi în copilărie, pe vremea când toaca se bătea din turnul bisericii. Ciocănelele sunt din lemn de paltin, iar toacele care sună cel mai bine sunt din lemn de paltin şi de frasin, dar se folosesc şi alte esenţe, cum ar fi stejarul. Este bine ca aceste tradiţii să rămână vii şi să se transmită mai departe”, ne-a declarat edilul şef.

 

 

Apoi, toacele au sunat la unison, bătute de membrii Ansamblului „Lugojana”, organizator al acţiunii, de oficialităţile locale şi de simplii cetăţeni care s-au adunat pentru a face să răsune chemarea toacei.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.